Pomoć iz prirode: Biljke koje ublažavaju simptome artritisa
Biće vam bolje
Ljudi kojima je utvrđen reumatoidni artritis imaju periode intenzivnog zapaljenja, kada je veoma važno da dosledno koriste terapiju koju im je propisao lekar. Uz to im, kao dodatna pomoć, mogu poslužiti i promene u ishrani, a za ove začine stručnjaci ističu da ublažavaju simptome.
Aloe vera
Jedna od najčešće korišćenih biljaka u alternativnoj medicini svakako je aloe vera, koja je poznata po tome što deluje kod niza simptoma. Među njima su i bolovi u zgobovima, budući da ona ima antizapaljensko dejstvo, a nema negativne efekte na probavu.
Eukaliptus
I ova biljka koristi se za čitav spektar zdravstvenih problema, a za reumatoidni artritis je posebno korisna zbog tanina, koji se nalaze u listovima eukaliptusa.
Obično ljudi lokalno utrljavaju eterično ulje eukaliptusa, prethodno pomešano s nekim uljem za razblaživanje, a obično se primenjuje kombinacija 15 kapi ulja eukaliptusa s 2 kašike bademovog ulja.
Đumbir
Koren đumbira se vekovima korisio u Aziji zbog svog antiinflamaornog dejstva, a poznato je da on suzbija proizvodnju leukotriena i sintezu prostaglandina, koji uzrokuju bol i upale, kako je pokazalo izstraživanje koje je objavljeno u medicinskom listu "Artritis" 2014. godine.
Idealno je dodati rendani koren salatama i jelima od povrća.
Cimet
Budući da je cimet vrlo snažan antioksidans, on je vredan sastojak za jačanje kompletnog organizma, održanje normalnog nivoa holesterola i šećera u krvi, bolje kognitivne funkcije itd.
U jednoj studiji ženama koje su patile od reumatoidnog artritisa tokom osam neelja davani su suplementi od 500 miligrama cimeta, a na kraju istraživanja je utvrđeno da im je značajno opao CRP, koji je poznat marker zapaljenja u telu, dok su primećeni i manji otoci na zglobovima.
Kurkuma
Jedan od najvrednijih začina u ajurvedskoj medicini bez sumnje je kurkuma, koja se koristila u ublažavanju simptoma mnogih stanja, pa i artritisa.
Jedna studija iz 2016. pokazala je da kurkuma deluje i protiv upala i protiv bolova, a najbolji efekat ima u kombinaciji sa biberom, pa je možete koristiti tako što ćete je dodati čorbi od povrća.