Oprez! Ova hrana ima negativan uticaj na cirkulaciju i dovodi do zakrčenja krvnih sudova
Povećava rizik od tromba
Ono što svakog dana unosimo u organizam i način na koji spremamo, najviše i utiče na nas. Svaki tromb može biti opasan, a određena hrana može ubrzati mehanizme koji dovode do njegovog stvaranja.
Različite kobasice, pa i čips mogu biti štetni po krvne sudove, a jedno istraživanje je pokazalo da hrana pržena u biljnom ulju može vremenom da pokrene proces ateroskleroze, što dalje može dovesti krvnih ugrušaka.
Tako spremljena hrana može da podigne LDL holesterol, što samo po sebi nije toliko loše, ali to može da dovede do nastanka oksidovanog LDL holesterola, a on dalje može da prouzrokuje oštećenje zidova arterija.
Dalje, većina biljnih ulja sadrži dosta omega 6 masnih kiselina koje mogu delovati zapaljenski. Zagrevanjem ovih ulja, menja se i hemijska struktura, a s obzirom da je upala jedan od pokretača ateroskleroze, to je direktna veza sa nastankom krvnih ugrušaka.