NAMIRNICE KOJE ČUVAJU FUNKCIJE MOZGA Evo šta treba da jedete tri puta nedeljno, a ovo je primer jelovnika
Nutricionista Branka Mirković istakla je kako treba da se hranimo da bi nam mozak bolje funkcionisao. Da bi se očuvale kognitivne funkcije mozga potrebno je uskladiti vitamine, minerale i antioksidanse kroz svakodnevnu ishranu.
Poznati nutricionista objašnjava koje namirnice su povoljne za rad mozga.
Mozak čuvaju ove namirnice:
1. Morska riba, najbolje je da se unosi dva do tri puta nedeljno, rešo, grilovana ili pečena u rerni
2. Bobičasto voče, borovnice, maline, kupine, aronija, jagode najbolje sveže, a zimi smrznute.
Preporučuju se sokovi i sirupi sa šećerom
3. Orah naš domaći je najpriznatiji orašasti plod u svetu, polovina jezgra zaista liči na mozak.
Jedite orahe i ostale orašaste plodove svakodnevno ali posto su kalorični ne više od 40 g, najbolje u svežem stanju ili pečeni bez dodataka masnoće i soli.
4. Zeleno lisnato povrće, kelj, blitva, spanać treba da budu najmanje dva puta nedeljno zastupljeni u ishrani.
Bebi spanać, rukola, peršun i celer list najbolje sveži u salati.
Odlična je kombinacija integralna testenina i zeleno lisnato povrće
5. Integralna testenina, integralni hlebovi manje količine svakodnevno
6. Kakao i crna čokolada u manjim količinama
7. Zdrave biljne masnoće, hladno ceđeno maslinvo ulje, a avokado je voće koje sadrži oko 50 odsto prirodne masnoće, kokosovo ulje
8. Pasulj kao samostalni obrok ili dodatak salati četiri do pet obroka u toku nedelje.
Branka nam je otkrila primer jelovnika koji je odličan za zdravlje našeg mozga.
Primer jelovnika:
Doručak - Integralni hleb namazan puterom od oraha ili badema, napitak kakao
Užina - Šolja borovnica ili šumskog voća sa malo kiselog mleka
Ručak - Riba morska na grillu i blitva sa krompirom, marinada od belog luka, maslinovog ulja i peršuna
Večera - Varivo od kelja sa pasuljem, paradajz salata
BONUS VIDEO: