NAMIRNICE KOJE ČUVAJU FUNKCIJE MOZGA Evo šta treba da jedete tri puta nedeljno, a ovo je primer jelovnika
Foto: Shutterstock

Poznati nutricionista objašnjava koje namirnice su povoljne za rad mozga.

Mozak čuvaju ove namirnice:

1. Morska riba, najbolje je da se unosi dva do tri puta nedeljno, rešo, grilovana ili pečena u rerni

2. Bobičasto voče, borovnice, maline, kupine, aronija, jagode najbolje sveže, a zimi smrznute.

Preporučuju se sokovi i sirupi sa šećerom

3. Orah naš domaći je najpriznatiji orašasti plod u svetu, polovina jezgra zaista liči na mozak.

Jedite orahe i  ostale orašaste plodove svakodnevno ali posto su kalorični ne više od 40 g, najbolje u svežem stanju ili pečeni bez dodataka masnoće i soli.

4. Zeleno lisnato povrće, kelj, blitva, spanać treba da budu najmanje dva puta nedeljno zastupljeni u ishrani.

Bebi spanać, rukola, peršun i celer list najbolje sveži u salati.

Odlična je kombinacija integralna testenina i zeleno lisnato povrće

5. Integralna testenina, integralni hlebovi manje količine svakodnevno

6. Kakao i crna čokolada u manjim količinama

7. Zdrave biljne masnoće, hladno ceđeno maslinvo ulje, a avokado je voće koje sadrži oko 50 odsto prirodne masnoće, kokosovo ulje

8. Pasulj kao samostalni obrok ili dodatak salati četiri do pet obroka u toku nedelje.

Branka nam je otkrila primer jelovnika koji je odličan za zdravlje našeg mozga.

Primer jelovnika:

Doručak  - Integralni hleb namazan puterom od oraha ili badema, napitak kakao

Užina  - Šolja borovnica ili šumskog voća sa malo kiselog mleka

Ručak  - Riba morska na grillu i blitva sa krompirom, marinada od belog luka, maslinovog ulja i peršuna

Večera  - Varivo od kelja sa pasuljem, paradajz salata

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading