BILJKA SA 101 NAMENOM Nutricionista otkriva sve prednosti peršuna
Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela a samim tim i štetnih materija, kaže nutricionista Ivana Mišić...
Kada kažemo peršun, prvo pomislimo na začin ali peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već blagotvorna i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini, kaže nutricionista Ivana Mišić.
- Peršun obiluje vitaminom C, čak toliko da u poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko tri puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže - objašnjava nutricionista.
Pored vitamina C, peršun obiluje i vitaminom A, B i E koji su takođe potrebni našem telu radi balansa imuniteta.
Kada su u pitanju oligoelementi, peršun u značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.
Čaj za mršavljenje
- Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela, a samim tim i štetnih materija, a koristi se i za mršavljenje.
Ukoliko je moguće koristite svež peršun za čaj - savetuje Ivana Mišić i dodaje:
- Ugrejte 2,5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna.
Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta.
Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači, poručuje nutricionista.
BONUS VIDEO: