BILJKA SA 101 NAMENOM Nutricionista otkriva sve prednosti peršuna
Kada kažemo peršun, prvo pomislimo na začin ali peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već blagotvorna i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini, kaže nutricionista Ivana Mišić.
- Peršun obiluje vitaminom C, čak toliko da u poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko tri puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže - objašnjava nutricionista.
Pored vitamina C, peršun obiluje i vitaminom A, B i E koji su takođe potrebni našem telu radi balansa imuniteta.
Kada su u pitanju oligoelementi, peršun u značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.
Čaj za mršavljenje
- Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela, a samim tim i štetnih materija, a koristi se i za mršavljenje.
Ukoliko je moguće koristite svež peršun za čaj - savetuje Ivana Mišić i dodaje:
- Ugrejte 2,5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna.
Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta.
Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači, poručuje nutricionista.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)