SMANJUJE RIZIK OD RANE SMRTI Omiljeni napitak Srba čuva srce, mozak, jetru, evo koliko šoljica treba da se pije
Naučnici tvrde da bi se unos ove tečnosti trebalo smatrati delom zdravog načina života
Kafa nudi brojne zdravstvene prednosti, a najnovije istraživanje donosi sjajne vesti! Konzumiranje dve do tri šoljice većine vrsta kafe dnevno može da vas zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti!
"Rezultati pokazuju da bi umereni unos mlevene, instant kafe i kafe bez kofeina trebalo da se smatra delom zdravog načina života", rekao je autor studije dr Peter Kistler, autor i voditelj istraživanja iz Instituta za srce "Alfred and Baker Heart" u Melburnu.
Istraživači su otkrili "značajno smanjenje" rizika od koronarne bolesti srca, kongestivne srčane insuficijencije i moždanog udara za sve tri vrste kafe. Ipak, samo mlevena i instant kafa sa kofeinom smanjile su rizik od nepravilnog otkucaja srca, tačnije, aritmije. Kafa bez kofeina nije smanjila taj rizik, prema studiji objavljenoj u "European Journal of Preventive Cardiology".
Osim toga, prethodne studije otkrile su da umerene količine crne kafe, između 3 i 5 šoljica dnevno, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i raka prostate.
Mlevena kafa sa kofeinom
Mlevena kafa sa kofeinom najviše je smanjila rizik. Studija je rađena na skoro 450.000 odraslih osoba koje nisu imale aritmije ili druge kardiovaskularne bolesti na početku studije. Bili su podeljeni u četiri grupe: oni koji su uživali u mlevenoj kafi sa kofeinom, oni koji su birali kafu bez kofeina, oni koji su više voleli instant kafu sa kofeinom i oni koji uopšte nisu pili kafu.
Posle 12,5 godina, istraživači su pregledali zdravstvene kartone i izveštaje o aritmiji, kardiovaskularnim bolestima, moždanom udaru i smrti. Nakon prilagođavanja godina starosti, dijabetesa, etničke pripadnosti, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, opstruktivne apneje u snu, seksa, pušenja i konzumacije čaja i alkohola, istraživači su otkrili da su sve vrste kafe povezane sa smanjenjem smrti od bilo kog uzroka.
"Kofein je najpoznatiji sastojak kafe, ali napitak sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti. Verovatno je da su jedinjenja bez kofeina odgovorna za pozitivne rezultate uočene između ispijanja kafe, kardiovaskularnih bolesti i rane smrti", rekao je profesor dr Kistler.
Ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno povezano je sa najvećim smanjenjem rizika za ranu smrt, u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu, navodi se u saopštenju. Konzumacija mlevene kafe smanjila je rizik od smrti za 27 odsto, kafa bez kofeina za 14 odsto i instant kafa sa kofeinom za 11 odsto.
Neželjena dejstva
Stručnjaci upozoravaju da kafa može da izazove negativne neželjene efekte kod nekih ljudi. Ljudi koji imaju probleme sa spavanjem ili sa dijabetesom, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu sa konzumiranjem kofeina.