Pazite: Ove namirnice mogu da izazovu visok krvni pritisak
Izbegavajte ih
Većina zna da se ljudima koji imaju povišen pritisak nikako ne savetuje da jedu slanu i masnu hranu, ali to nisu jedine namirnice koje treba da izbegavate – na neke nikad ne biste ni pomislili!
Grejpfrut
Verovatno vam ne bi palo na pamet da jedna voćka može da podigne krvni pritisak, ali stvar je u tome da grejpfrut može da izazove neželjene reakcije ako se konzumira sa nekim lekovima, potencijalno i onim za povišen pritisak.
Sir
Neke vrste sira su problematičnije od drugih, a glavni krivac je opet so. Imajte na umu da tvrdi sirevi uglavnom sadrže veće količine soli, te ljudi koji imaju povišen pritisak treba da ih izbegavaju. Bolje varijante su, kažu stručnjaci, rikota, sveža mocarela, mladi sirevi...
Hleb
Ne bi vam nikad palo na pamet da hleb može da utiče na povećanje krvnog pritiska, ali stručnjaci upozoravaju da parče belog hleba može da sadrži između 80 i 230 miligrama natrijuma! Kupovni hlebovi imaju mnogo više soli nego što mislite, zato obratite pažnju na deklaracije i tražite one sa što manjim sadržajem natrijuma.
Neoljušten krompir
Namirnica koju u Srbiji rado jedemo na razne načine, takođe nije najbolji izbor za ljude koji pate od hipertenzije. Posebno se ne preporučuje da ga jedete neoljuštenog, jer on sadrži puno soli, a naročito ne bi trebalo da ga dodatno solite.
Peciva
Jasno je da peciva ni u kom slučaju ne spadaju u zdravu hranu, ali možda ih ne biste povezali sa povećanjem krvnog pritiska. Međutim, stvar je u tome da kupovna peciva uglavnom sadrže baš mnogo soli, te zbog toga nisu preporučljiva za one koji pate od hiptertenzije.