IDEALNA ZA DORUČAK Dr Perišić tvrdi da je ovo najzdravija namirnica, nema masti, a reguliše metabolizam

alo.rs/S.Ć. | Žena 14.11.2022 10:05

Izaziva komforni osećaj sitosti u trajanju od 4 sata

Foto: printscreen/tvprva

"Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća. Izaziva komforni osećaj sitosti u trajanju od 4 sata. Vama je vrlo lepo i nemate potrebu za hranom. Imate gotove ovsene pahuljice, pa da li ćete ih potopiti u hladno ili toplo mleko, sasvim je svejedno", rekao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić za tv Kurir.

Pevčica Zorana Pavić pitala je doktora može li nešto drugo umesto ovsenih pahuljica, jer su joj one "dosadne", na šta je lekar odgovorio da je dobra zamena za ovas kačamak. Osim toga, dr Voja je otkrio da se ugojio 20 kilograma nakon što je prestao da puši.

"Morao sam da naučim kako je biti gladan i za to mi je trebalo par meseci. Shvatio sam da je lepo biti gladan. A onda kada dođe vreme za obrok, on treba da sadrži sve što je organizmu potrebno. Kvalitetne masnoće i salatu. Ribu treba jesti tri puta dnevno", naglasio je Dr Perišić, a na pitanje voditeljke koji hleb najmanje goji, odgovorio je:

"Svaki hleb goji, a integralni minimalno. Ja hleb uopšte ne jedem, jer sadrži gluteno morfn, što znači da može imati morfinski efekat na naš mozak", kaže Dr. Perišić.

Često se govori o tome da ovas nije bezglutenska žitarica, ali činjenica je da je ova žitarica nepravedno izbačena iz bezglutenske dijete.
Iako je ovas bez glutena, postoji zrno istine u zabrinutosti zbog konzumiranje ovsa od strane onih koji imaju celijakiju i zbog čega je ova žitarica već duže vreme toliko upitna. To je delom i zbog činjenice da neki ljudi jednostavno ne podnose ovas, a delom i zbog toga što su ovsena polja tradicionalno okružena poljima na kojima se uzgajaju mnoge druge žitarice koje često sadrže gluten.

 

Expand player
Pogledajte više