Važan mineral: Pet namernica bogatih kacijumom
A nije mleko u pitanju
Metabolizam kalcijuma se odvija uz učešće drugih hranljivih materija: proteina i vitamina D. Studija je pokazala da trostruko povećanje količine proteina u ishrani povećava apsorpciju kalcijuma u crevima za 8%. Dakle, osoba može da unosi preporučene dnevne doze kalcijuma (oko 1000 mg) i da opet ima manjak ovog minerala, ako ne unosi dovoljno proteina i vitamina D.
Osim mleka i svežeg sira za koje svi znamo, ima još dosta namirnica koje su bogate ovim mineralom.
Lider po količini kalcijuma među svim mlečnim proizvodima je parmezan. 100 g proizvoda sadrži 1.184 mg kalcijuma - više od dnevne potrebe. Istovremeno, sadrži dosta proteina (38 g na 100 g proizvoda) i 0,95 mcg vitamina D. I ostali tvrdi sirevi sadrže dosta kalcijuma.
Sardine u konzervi takođe su dobar izvor kalicjuma- 382 mg na 100 g proizvoda. Takođe sadrže 24,6 g proteina i 6,8 mcg vitamina D.
Ako izbegavate proizvode životinjskog porekla, treba da znate da kalcijuma ima dosta u susamu. On je najveći biljni izvor ovog minerala. 100 g ovih sitnih semenki sadrži 975 mg kalcijuma i 17,7 g proteina. Najbolje će biti da semenke potopite u vodu na nekoliko sati, a zatim ispržite na suvom tiganju.
Osim susama, i badem je dobar izvor kalcijuma. 100 g badema sadrži 216 mg kalcijuma i 21,9 g proteina. Ovaj orašasti plodovi su bogati fitinskom kiselinom koja smanjuje aporpciju Ca, tako da se preporučuje isti postupak kao ko susama- potapanje u vodu.
Iako nešto manje, kalcijuma ima i u lešniku. Ovo koštunjavo voće sadrži oko 114 mg kalcijuma.