RUKOLA Salata za pobednike
Osim što je odličnog ukusa, rukola je hranljiva namirnica bogata raznim mineralima, naglašava Alo! nutricionista Ana Todorović
Popularna salata, čiji listovi podsećaju na listove maslačka i nalazi se na jelovniku gotovo svakog pobornika zdrave hrane, koristila se još u starom Rimu kao začin, a nekada davno u Rusiji od nje se kuvao lekoviti sirup, koji je pomagao pevačima da brzo oporave glas. Rukola ima svojevrsnu aromu i gorkasto-orašasti ukus. U svežem obliku dobra je za salate od povrća, daje pikantnost jelima od mesa i divljači, a može se dodati u supe i jela od mahunarki. Zanimljiva je činjenica da rukola poboljšava ukus jela od ribe jer u potpunosti ublažava njen specifičan miris.
BLAGOTVORNA DEJSTVA
Rukola blagotvorno utiče na varenje, deluje diuretski, ima antibakterijsko dejstvo. Zbog velike koncentracije vitamina K i kalcijuma, čuva kosti i zube. Korisna je u periodu dojenja, doprinosi detoksikaciji, jačanju imunog sistema i normalizaciji metabolizma vode i soli. Utiče na poboljšanje krvne slike i utiče na regulaciju šećera u krvi, ali i na ubrzanje metabolizma. Budući da obiluje celulozom, postiže se osećaj sitosti. Pogoduje osobama s gastritisom i čirom.
ŠTETNA DEJSTVA
Veoma je bogata fitoncidima, što je dobro, jer se oni lako bore s bakterijama i gljivicama, ali upravo zbog fitoncida može izazvati alergijsku reakciju, posebno kod osoba koje loše podnose repu i rotkvice. S rukolom ne treba preterivati kod kolitisa, oboljenja bubrega i jetre u akutnoj fazi.
Schutterstock
Salata s cveklom i sirom
Sastojci:
500 g cvekle
100 g mladog sira
50 g oraha
1 očišćeni nar
1 kašika limunovog soka
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Dobro operite cveklu, kuvajte je neoljuštenu ili je pecite u rerni dok ne omekša. Oljuštite je i narendajte. Dodati komadiće sira, mrvljene orahe, očišćeni nar i dresing od maslinovog ulja i limunovog soka s biberom,
Zimska salata
Sastojci:
2 šake sveže rukole
1/2 šake sirovog suncokreta
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike pavlake sa 12% mlečne masti
1 čen belog luka
so
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i mutite dok se sve ne ujednači. Čuvajte u teglici u frižideru.
Salata od rukole i urmi
Sastojci:
100 g rukole
2 tvrde urme
3 kašike oraha
1/4 čaše pirinčanog sirćeta
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Iseckajte urme i prepecite orahe. Izmešajte rukolu, orahe i komadiće urmi. Napravite preliv od sirćeta, ulja i začina, pa začinite salatu.
Čorba od rukole
Sastojci:
2 kašike putera
200 g rukole
150 g mladog luka
2 kocke supe od povrća
1 jaje
2 kašike kisele pavlake sa 12% m. m.
1 kašičica integralnog brašna
so, biber
Priprema:
Na puteru izdinstajte iseckani mladi luk, dodajte rukolu. Nakon par minuta, dodajte supu, so i biber. Kad supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta. Umutite jaje, kiselu pavlaku i integralno brašno štapnim mikserom i ulijte u čorbu. Služiti uz prepečen hleb.
Detoks smuti
Sastojci:
1 banana
1 šaka rukole
4-5 kolutova krastavca
200 ml grčkog jogurta
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i mutite do kremaste ujednačene mase. Pred serviranje po ukusu dodajte sirovi badem, lešnik ili indijski orah.
Losos s prokeljom i rukolom
Sastojci:
300 g filea lososa
100 g rukole
200 g prokelja
sok od jednog limuna
1 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
File lososa skuvajte na pari ili ispecite na foliji, te iseckajte sitno. Povrće operite i takođe iseckajte, a rukolu ostavite celu. Iscedite preko svega limunov sok, dodajte so, maslinovo ulje. Servirajte ohlađeno uz basmati pirinač ili prepečen integralni hleb.