VEĆINI JE OMILJENO JELO Nova studija tvrdi da namirnica koju Srbi vole povećava rizik od 2 vrste raka
Stručnjaci naglašavaju da su mlečni proizvodi izvor proteina, vitamina i minerala, i to ne treba zaboraviti, ali, isto tako studije pokazuju da se za svakih 50 g dnevnog unosa mleka, rizik od karcinoma povećava od 12 do 17 procenata
Mleko i mlečni proizvodi povećavaju rizik od razvoja karcinoma, pokazala je najnovija studija, koja je istraživala potrošnju mlečnih proizvoda i rizik od karcinoma kod odraslih osoba. Na ovu temu rađeno je mnogo istraživanja čiji su se rezultati razlikovalu u odnosu na to na kojoj populaciji je studija rađena, pa je tako najnovija velika studija, objavljena u BMC Medicine, u kojoj su posmatrani odrasli Kinezi, otkrila da je veća potrošnja mleka i mlečnih proizvoda povezana sa većim rizikom od raka jetre i raka dojke kod žena.
Kako mleko podstiče razvoj karcinoma?
I rak jetre i raka dojke su među najčešćim tipovima karcinoma u Kini, što predstavlja oko 393.000 i 368.000 novih slučajeva raka svake godine. Iako rezultati studije ne dokazuju uzročnost, postoji nekoliko verodostojnih bioloških mehanizama koji mogu da objasne vezu između mleka i karcinoma, navode istraživači.
Veća potrošnja mlečnih proizvoda, na primer, može da poveća nivo insulina sličnog faktora rasta-I (IGF-I), koji podstiče ćelijsku proliferaciju i povezan je sa većim rizicima za nekoliko vrsta karcinoma. Potencijalno, ženski polni hormoni prisutni u kravljem mleku (kao što su estrogen i progesteron) mogu da imaju važnu ulogu u povećanom riziku od raka dojke, dok zasićene i trans-masne kiseline iz mlečnih proizvoda mogu da povećaju rizik od raka jetre.
Mnoge studije pokazale su da mlečni proizvodi takođe mogu uticati na zdravstvene probleme kao što su gojaznost, dijabetes, karcinom i koronarna bolest srca, ali, da li mlečni proizvodi imaju zaštitnu ili štetnu uloga protiv pojave raka dojke u ženskoj populaciji još uvek je kontroverzna.
Naučnici istraživali koliko je mleko zastupleno u ishrani
Učesnici studije praćeni su u proseku oko 11 godina, a istraživači su koristili podatke iz nacionalnih registara obolelih od raka, kao i preminulih, kao i evidenciju zdravstvenog osiguranja kako bi identifikovali nove dijagnoze karcinoma.
Analize podataka uzele su u obzir niz drugih faktora, koji mogu da utiču na rizik od raka, uključujući starost, pol, region, porodičnu istoriju raka, socio-ekonomski status (obrazovanje i prihod), faktore načina života (unos alkohola, pušenje, fizička aktivnost, potrošnja soje i unos svežeg voća), indeks telesne mase, hronična infekcija virusom hepatitisa B (za rak jetre) i ženski reproduktivni faktori (za rak dojke).
Većina učesnika studije bile su žene – 59 odsto i 41 procenat muškaraca, koji su došli iz 10 geografski različitih regiona širom Kine i pridružili se studiji između 2004. i 2008. godine. Niko od njih nije imao istoriju raka. Kada je regrutovan, svaki učesnik (starosti 30-79 godina) je popunio upitnik o tome koliko često je konzumirao različite prehrambene proizvode, uključujući i mlečne. Istraživači su kategorisali učesnike u tri grupe: redovni potrošači mlečnih proizvoda (najmanje jednom nedeljno), mesečni potrošači mlečnih proizvoda i ljudi koji nikada ili retko konzumiraju mlečne proizvode (nepotrošači).
Šta je otkrila studija?
Mleko je ipak izvor proteina, vitamina i minerala
Profesor Huaidong Du sa Oxford Population Health, i jedan od koautora studije, naveo je da „iako rezultati studije ukazuju da može postojati direktna veza između redovne konzumacije mlečnih proizvoda i određenih karcinoma, važno je da se ima na umu da su mlečni proizvodi izvor proteina, vitamina i minerala“.
– Ne bi bilo mudro smanjiti potrošnju mlečnih proizvoda samo na osnovu rezultata trenutne studije ili bez obezbeđivanja adekvatnog unosa proteina, vitamina i minerala iz drugih izvora – apelovao je profesor Du.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)