ZA ČISTA PLUĆA BEZ TRAGA SLUZI Košta samo 50 dinara, a daje najbolje rezultate
Donosimo dve varijante recepta za sirup, koji se preporučuje da se uzima u količini od 3 do 4 kašičice dnevno
Iako je često doživljavamo kao (pre)običnu, šargarepa je kraljica povrća – niskokalorična, superhranljiva i lekovita. Izuzetno je bogat karotenoidima, koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.
Šargarepa je takođe dobar izvor vitamina B, C i K i raznih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora... Zbog obilja karotenoida, odnosno vitamina A, važnog za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, ali je odlična i za jačanje imuniteta, te poboljšava rad urinarnog i digestivnog sistema.
Vitamin A doprinosi i zdravlju pluća, pa je šargarepa melem za disajne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.
Sirup od šargarepe je tradicionalni prirodni lek za kašalj. Donosimo dve varijante recepta za sirup, koji se preporučuje da se uzima u količini od 3 do 4 kašičice dnevno.
Potrebno je:
- 2,5 dcl svežeg soka od šargarepe pripremljenog u sokovniku,
- 2 kašike meda,
- malo vode.
Priprema:
Kratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno sa medom i vodom uz stalno mešanje. Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda. Očistite šargarepu i isecite je na kolutove. Stavite u posudu i sipajte toliko vode da prekrije šargarepu.
Prokuvajte kratko dok šargarepa ne omekša. Izvadite ga iz vode i izmiksajte mikserom ili blenderom. Ostavite da se voda u kojoj se kuvala šargarepa ohladi, pa dodajte med i sve pomešajte sa pasiranom šargarepom. Obavezno uživajte u sveže pripremljenom soku od šargarepe (možete da ga mešate sa drugim sokovima od povrća i voća) i raznim jelima od šargarepe – možete je iseći na štapiće za grickanje sosovima, dodati u supu, varivo ili salatu, napraviti pire ili kolač