VIRŠLE PUNE KARMINOM Doktor Perišić otkrio koje kobasice jedino valjaju za jelo

alo.rs/S.Ć. | Žena 26.12.2022 12:21

"Ove industrijske su 'Pomozi Bože', razlika je ogromna. Zanatske mirišu, a ove druge, što bi moja pokojna baba Darinka rekla, vonjaju"

Foto: Youtube/Printscreen

Samo jedan gram kobasice oduzima 27 sekundi života tvrde naučnici sa Univerziteta u Mičigenu .

"Pitao jednog mesara Batu u jednom vojvođanskom gradu kod Novog Sada od čega pravi kobasice, a on kaže: 'mleveno svinjsko meso, 15 grama masti, mleko u prahu, malo soli i ništa više. Onda malo prebarim i odimim da dobije šmek i to je sve'. E to je prava zanatska kobasica koja nema aditiva. Vi ne znate šta se nalazi u industrijskim, a u zanatskim su samo komadi finog mesa. Ove industrijske su 'Pomozi Bože', razlika je ogromna. Zanatske mirišu, a ove druge, što bi moja pokojna baba Darinka rekla, vonjaju", rekao je za tv Prva gastroenterolog dr Vojislav Perišić i otkrio koliko često smemo da jedemo kobasice, ali samo u slučaju ako su zanatske.

Želeći da uporedi ukus ovih kobasica, dr Voja je savetovao Marijanu da proba zanatske kobasice, a potom industrijske. Kada je probala, gastroenterolog je otkrio šta se stavlja u viršle koje gotovo svi jedemo. "Zanatske viršle treba da jedete dva puta nedeljno, a ove druge opterećuju jetru. Znate li vi da se njima dodaje ženski karmin kao korektor boje?", rekao je dr Voja, nakon čega je voditeljka ostala u šoku: "Profesore, pa šta ja sad pojedoh?!", pitala je, na šta je dr Perišić odgovorio: "To malo što ste uneli je ništa, ne brinite".

Važno je gde kupujemo viršle, jer zanatske ne štete zdravlju.

"U Beogradu ima nekoliko mesara koji imaju zanatske kobasice. To što čitate sastav, ne znači ništa. Ne treba da preterujete sa viršlama i kobasicama, opterećuju organizam. Kada jedete zanatske, sve se svari kako treba i to je kapitalna razlika", istakao je gastroenterolog.

Expand player
Pogledajte više