MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
"Masala" je sinonim za mešavinu, priprema se od različitih vrsta začina, nema "fiksne" kombinacije, već postoji baza koju čine kardamom, đumbir, cimet, karanfilić, crni biber i komorač.
Ovaj tradicionalni indijsko-egipatski čaj okrepljuje i jača imuni sistem, ublažava nadimanje jer stimuliše rad creva, ubrzava metabolizam i na taj način pomaže pre svega u kontroli telesne težine, poboljšava koncentraciju i buđenje, ublažava vrtoglavicu i mučninu izazvanu kretanjem, smanjuje stres.Na Bosforu ga redovno piju, i kako kažu - "diže iz mrtvih"!
Ima karakterističan oštar ukus i miris... Kako napraviti masala čaj?
Sastojci:
- 3 kašičice crnog čaja (ili 3 kesice) 4 šolje vode
- 1/2 kašičice mlevenog ili manjeg štapića cimeta
- 1/2 kašičice malog ili 2 cm komadića svežeg, rendanog đumbira
- 1/2 kašičice zelenog kardamoma
- 1/2 kašičice crnog bibera u zrnu
- 1/2 kašičice karanfilić
- 1 kašičica korijandera
- 1 šolja mleka
- po želji med ili neki drugi zaslađivač
Priprema:
Dodajte začine u ključalu vodu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. U čaj dodajte crni čaj, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.
Posle toga sipate mleko i zagrevate ga dok ne bude toplo za piće, ali ne i da proključa. Zatim procedite i poslužite sa medom.