MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Foto: Youtube/Printscreen

"Masala" je sinonim za mešavinu, priprema se od različitih vrsta začina, nema "fiksne" kombinacije, već postoji baza koju čine kardamom, đumbir, cimet, karanfilić, crni biber i komorač. 

Ovaj tradicionalni indijsko-egipatski čaj okrepljuje i jača imuni sistem, ublažava nadimanje jer stimuliše rad creva, ubrzava metabolizam i na taj način pomaže pre svega u kontroli telesne težine, poboljšava koncentraciju i buđenje, ublažava vrtoglavicu i mučninu izazvanu kretanjem, smanjuje stres.Na Bosforu ga redovno piju, i kako kažu - "diže iz mrtvih"!


Ima karakterističan oštar ukus i miris... Kako napraviti masala čaj?

Sastojci:

  • 3 kašičice crnog čaja (ili 3 kesice) 4 šolje vode
  • 1/2 kašičice mlevenog ili manjeg štapića cimeta
  • 1/2 kašičice malog ili 2 cm komadića svežeg, rendanog đumbira
  • 1/2 kašičice zelenog kardamoma
  •  1/2 kašičice crnog bibera u zrnu
  •  1/2 kašičice karanfilić
  •  1 kašičica korijandera
  • 1 šolja mleka
  •  po želji med ili neki drugi zaslađivač


Priprema:

Dodajte začine u ključalu vodu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. U čaj dodajte crni čaj, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.

Posle toga sipate mleko i zagrevate ga dok ne bude toplo za piće, ali ne i da proključa. Zatim procedite i poslužite sa medom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading