ZA ZDRAVLJE I UŽIVANJE Medovina, piće starih Slovena za zimske dane, evo kako se pravi
![ZA ZDRAVLJE I UŽIVANJE Medovina, piće starih Slovena za zimske dane, evo kako se pravi](/data/images/2022-03-05/619297_1643015507271390sumadijski-caj3_f.jpg?timestamp=1672266528?timestamp=1672182000)
Medovina – vino od meda je kao što je već poznato bilo piće starih Slovena odakle i potiče prva prozvodnja ovog napitka, gde se kao osnovna sirovina koristio med.
Med se u početku koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima pića, trava i tako je nastala medovina. Proces spravljanja medovine je veoma sličan spravljanju drugih vina.
Potrebno je:
- kilogram livadskog meda u saću s cvetnim prahom,
- 25 grama kvasca.
Priprema:
Saće samleti u mašini za meso, pa sipati u lonac od pet litara i dodati četiri litra vode. Ugrejati na 35 stepeni uz stalno mešanje, a zatim skinuti s vatre i dodati kvasac razmućen u medu. Dobro izmešati i ostaviti da prenoći. Ujutro procediti kroz gazu pa presuti u flaše i držati otklopljeno jer medovina vri.
Držati na sobnoj temperaturi (od 20 stepeni) dok ne počne da "rezi", a onda staviti u hladnu polumračnu prostoriju da bi se vrenje prekinulo, ali ni tada ne zatvarati flaše. Pred samu upotrebu može se dodati pola isceđenog limuna na čašu, a ako se koristi kao lek, treba piti triput dnevno po 250 grama sat pre jela.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)