ZA ZDRAVLJE I UŽIVANJE Medovina, piće starih Slovena za zimske dane, evo kako se pravi
Alo/RINA

Medovina – vino od meda je kao što je već poznato bilo piće starih Slovena odakle i potiče prva prozvodnja ovog napitka, gde se kao osnovna sirovina koristio med.

Med se u početku koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima pića, trava i tako je nastala medovina. Proces spravljanja medovine je veoma sličan spravljanju drugih vina. 

Potrebno je:

  • kilogram livadskog meda u saću s cvetnim prahom,
  • 25 grama kvasca.

Priprema:

Saće samleti u mašini za meso, pa sipati u lonac od pet litara i dodati četiri litra vode. Ugrejati na 35 stepeni uz stalno mešanje, a zatim skinuti s vatre i dodati kvasac razmućen u medu.  Dobro izmešati i ostaviti da prenoći. Ujutro procediti kroz gazu pa presuti u flaše i držati otklopljeno jer medovina vri. 

Držati na sobnoj temperaturi (od 20 stepeni) dok ne počne da "rezi", a onda staviti u hladnu polumračnu prostoriju da bi se vrenje prekinulo, ali ni tada ne zatvarati flaše. Pred samu upotrebu može se dodati pola isceđenog limuna na čašu, a ako se koristi kao lek, treba piti triput dnevno po 250 grama sat pre jela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading