Pazite na ishranu: Ove namirnice povećavaju rizik od pojave kamena u bubrezima
Pojava kamena u buregu razlikuje se prema lokaciji, pa razlikujemo one u samom bubregu, mokraćnom kanalu i u bešici. Simptomi su vrlo slični nagli i oštar bol u području donjeg dela stomaka, često propraćena mučninom i povraćanjem, uz vidljivu krv u mokraći, kao i bol tokom mokrenja.
Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje, rizika od oboljenja od kamenca u bubregu, kao i za lečenje, vrlo je važna pravilna ishrana i dovoljna hidratacija.
Hrana koja povećava rizik od bubrežnog kamenca
Zdravlje bubrega je vrlo važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi. Zato je važno da smanjite unos sledećih namirnica koje podižu rizik od razvoja kamena u bubregu.
Životinjske belančevine
Ishrana bogata životinjskim belančevinama (odnosno proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može podstaći stvaranje kamenaca mokraćne kiseline.
Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi su slični životinjskim proteinima i preterana konzumacija može podstaći izlučivanje kalcijuma putem mokraće, što je povezano sa većim stvaranjem bubrežnog kamenca.
Kofein
Kofein se ne nalazi samo u kafi, već i u gaziranim sokovima, energetskim napitcima i čajevima, a ako ne pripazite, može doći do preterane konzumacije kofeina. Kofein može uticati na pojavu kamena jer se povećava količina kalcijuma u bubrezima.
So
Ograničenje unosa soli važno je ne samo za očuvanje normalne funkcije rada bubrega, već i za smanjivanje rizika od drugih hroničnih oboljenja, poput onih srčanih.
Ako je kamen u bubregu nastao zbog viška kalcijuma u oranizmu, savetuje se da smanjite unos namirnica koje sadrže oksalate, kao što su:
- cvekla
- celer
- peršun
- praziluk
- celovite žitarice
- zobena kaša
- pšenična klica
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)