Utiče na vitalnost i oporavlja telo: Čokoladno mleko blagotvorno deluje na organizam
Kao i obično i čokoladno mleko sadrži određeni procenat masnoća – 3, 5, i 2, 8, ili manje. U 100 grama čokoladnog mleka sa 1,0 masti ima 62 kalorije, 3,3 grama proteina, 10,0 grama ugljenih hidrata, 7,8 grama šećera. Ovo mleko obezbeđuje telu minerale kao što su kalcijum, kalijum, vitamine A i D.
Ne postoji za sada dovoljan broj studija o prednostima čokoladnog mleka. Svi nalazi su uglavnom zasnovani na proučavanju glavnih sastojaka ove vrste mleka.
Mleko i drugi mlečni proizvodi obezbeđuju organizmu esencijalne hranljive materije. Mleko je dobar izvor kalcijuma koristan za izgradnju jakih kostiju i zuba. Kalcijum nam pomaže da sačuvamo snagu kostiju i u starijem životnom dobu. Glavni izvori kalcijuma za većinu stanovništva su mleko i mlečni proizvodi, mada ovog minerala ima i u kelju, brokoliju, sardini, bademu, semenu suncokreta.
Pojedini mlečni proizvodi obogaćeni su vitaminom D, što je prednost jer vitamin D u sadejstvu sa kalcijumom jača kosti. Mleko je bogato i fosforom, vitaminima A i B12, kalijumom, cinkom, holinom, magnezijumom, selenom.
Analiza iz 2021. godine objavljena u časopisu Nutrition & Metabolism obuhvatila je 41 studiju s ciljem da ispita zdravstvene prednosti konzumacije mleka. Naglašeno je da jedna čaša mleka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, hipertenzije, pa i gojaznosti kao i metaboličkog sindroma.
U istraživanju je naglašeno da upotreba mleka povećava mogući rizik od raka prostate, Parkinsonove bolesti, pojave akni i anemije usled nedostatka gvožđa u detinjstvu. Potrebno je naglasiti da naučna zajednica posmatra ovakva istraživanja sa velikom dozom uzdržanosti, posebno kada je reč o nekim oblicima karcinoma, jer u nauci nema još jasnog odgovora na pitanje: “ Zašto neko dobije rak?“
Čokoladno mleko često se doživljava kao poslastica, ali ono je i napitak koji može oporaviti naše mišiće posle fizičkog vežbanja. Studija iz 2018. uporedila je uticaj čokoladnog mleka i tradicinalnih napitaka na oporavak posle vežbi izdržljivosti. Utvrđeno je da je čokoladno mleko u istoj meri efikasno kao i sportska pića, pa čak i da je korisnije za brzu nadoknadu tečnosti posle treninga. Naglašeno je da se upala mišića može efikasnije lečiti uz konzumaciju čokoladnog mleka.
Potrebno je ipak navesti da su u ovoj studiji ispitivana pića koja su veoma različita po svom sastavu. Užina ili napitak posle treninga, koriste se kako bi se nadoknadila tečnost i hranjive materije i sprečila oštećenja mišićnog tkiva i kostiju.
Prednost čokoladnog mleka je u tome što je u pitanu prirodan napitak, sa makro i mikronutrijentima potrebnim za oporavak od vežbanja. Čokoladno mleko sa niskim sadržajem masti ima odnos ugljenih hidrata i proteina u razmeri 4 prema 1, obezbeđuje telu vredne elemente kao što su tečnost i natrijum za oporavak posle treninga. Kravlje mleko je dobar izvor leucina, aminokiseline neophodne za sintezu proteina.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)