Hrana je rešenje za sve: Ove namirnice sprečavaju stvaranje pojačane želudačne kiseline
Neurališu je
Ishrana, kažu lekari, igra glavnu ulogu u kontroli simptoma refluksa kiseline i prva je linija terapije koja se koristi za ljude koje mući pojačana želudačna kiselina.
Sfinkter jednjaka ili mišićna cev koja propušta hranu u stomak, a zatim se zatvara, štiti jednjak od želudačne kiseline. Međutim, ako se sfinkter opusti, hrana može da se potisne na gore kroz olabavljeni otvor i izazove refluks kiseline. Hrana za koju se obično zna da izaziva žgaravicu, odnosno pojačanu želudačnu kiselinu, takođe odlaže i proces varenja, ostavljajući hranu duže u stomaku.
Osobe koje muči pojačana želudačna kiselina, po savetu lekara, nikako ne bi trebalo da jedu namirnice sa visokim sadržajem masti, soli ili začina, kao što su:
- Pržena hrana
- Brza hrana
- Pica
- Čips i druge prerađene grickalice
- Aleva paprika i biber (beli, crni, kajenski)
- Masno meso kao što su slanina i kobasica
- Sir
- Paradajz sos
- Agrumi
- Čokolada
- Pepermint
- Gazirana pića.
Lekari naglašavaju da je umerenost ključna jer mnogi ljudi možda neće ni moći, a ni želeti da neku hranu izbace iz upotrebe. Ali, savet svakom koga muči pojačana želudačna kiselina je da navedenu „problematičnu“ hranu ne jede kasno uveče, pred spavanje, kako se hrana ne bi zadržavala u stomaku a zatim izlazila iz jednjaka kada se legne. Takođe je dobro da se jedu mali a česti obroci umesto većih, težih obroka i izbegavaju kasne večere i grickalice pre spavanja.
Hrana koja sprečava stvaranje pojačane želudačne kiseline
Stručnjaci naglašavaju da postoji mnogo namirnica koje mogu da se jedu, a koje će sprečiti da se javi problem sa pojačanom želudačnom kiselinom. Najbolja hrana za ovaj problem svrstava se u tri kategorije – hrana bogata vlaknima, alkalna hrana i vodena hrana.
Hrana bogata vlaknima
Vlaknasta hrana čini da se osećamo siti, tako da je manja verovatnoća da će se ljudi prejedati, što može da podstakne pojačanu želudačnu kiselinu. Zdrava vlakna najbolja su iz ove hrane:
Cela zrna kao što su ovsena kaša, kus-kus i smeđi pirinač
Korenasto povrće – slatki krompir, šargarepa i cvekla
Zeleno povrće – špargle, brokoli i boranija.
Alkalna hrana
Hrana koja ima nizak pH nivo je kisela i verovatnije će izazvati pojačano lučenje želudačne kiseline. Ona sa višim pH vrednostima je takozvana alkalna hrana i može da pomogne u neutralisanju jake želudačne kiseline. Najbolja alkalna hrana, koja umiruje želudačnu kiselinu su:
- Banane
- Dinje
- Karfiol
- Komorač
- Orasi.
Vodena hrana
Konzumiranje hrane koja sadrži mnogo vode može da razblaži i oslabi želudačnu kiselinu. Pojačana želudačna kiselina neće vas mučiti ukoliko jedete:
- Celer
- Krastavac
- Zelena salata
- Lubenica
- Bujon supe
- Biljni čaj