PRIRODNI LEKOVITI LIKER Napravite lako "pelinkovac" od 5 biljaka, za jačanje želuca
Ovaj liker od pelina je liker primetno gorkog ukusa pelina od kojeg se proizvodi, uz dodatak 5 različitih lekovitih biljaka koje ga obogaćuju specifičnom aromom i prijatnim mirisom. Pije se ohlađeno bez leda, kao aperitiv pre i kao digestiv posle jela.
Poznat je kao "biljni lekoviti liker". Odličan je prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Ublažava probleme sa slezinom, bubrezima, bešikom, reguliše disbalansirane funkcije organizma koje uzrokuju razne poremećaje.
Sastojci:
- 0,7 l grožđa
- 0,15 l vode
- 300 g šećera
- 45 g semena anisa
- 40 g semena komorača
- 15 g semena korijandera
- 10 g pelina
- 3,5 g peperminta
PRIPREMA:
Izmrvite sastojke u avanu i stavite u staklenu posudu u koju ste sipali grapu. Macerirajte najmanje 10 dana. Posle toga dodati vodu i šećerni sirup i sve dobro izmešati.
Ostavite 24 sata da se sve dobro poveže. Zatim procedite sastojke dok tečnost ne postane bistra (providna). Napunite flaše i dobro ih zatvorite. Ostavite najmanje 6 meseci pre upotrebe.
Pelin je ime dobio po grčkoj boginji Artemidi, jer se verovalo da je upravo sa njim olakšavala ženama porođajne muke, a stari Grci su ga veoma poštovali, toliko da su olimpijskim pobednicima davali da piju vino u kojem je bio potopljen.
Bio im je simbol zdravlja i vitalnosti. Rimljani su ga zbog nege stopala stavljali u sandale.
Pelin je odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se protiv mučnine, žgaravice, nadimanja, nedostatka apetita, bolesti jetre, slezine, bubrega, bešike, žutice, groznice, crevnih parazita i osipa.
Izuzetna lekovita svojstva pelina povoljno utiču na rad celokupnog organizma, tako da posredno leči i izvor bolesti.
Reguliše disbalansirane funkcije organizma koje uzrokuju razne poremećaje kao što su smetnje u razmeni materija, gojaznost, psihički poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, ženskih polnih organa i hormona uopšte.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)