SVAKI 2. SRBIN IMA OVAJ PROBLEM Stručnjaci otkrili da li cvekla zaista reguliše pritisak
Do ovih rezultata došli su kada su pacijenti sa visokim krvnim pirtiskom pili čašu od 250 ml soka sveže cvekle
Niska spoljna temperatura uzrok je povišenog pritiska. Hladnoća deluje na suženje krvnih sudova i pogoršanje određenih zdravstvenih stanja. Svaki drugi stanovnik Srbije ima povišen krvni pritisak, a nebrojeno puta smo čuli da cvekla može efikasno da ga reguliše.
Ovom temom pozabavili su se stručnjaci i prema objašnjenju naučnika sa Queen Mary University u Londonu - čaša soka sveže cvekle deluje kao i antihipertenzivni lek.
Do ovih rezultata došli su kada su pacijenti sa visokim krvnim pirtiskom pili čašu od 250 ml soka sveže cvekle. Imali su prosečno smanjenje krvnog pritiska od oko 8/4 mmHg, što je kod većine pacijenata bila svedenost na "normalan" nivo. Postavlja se pitanje - kako? Cvekla sadrži visoke nivoe supstance poznate kao "neorganski nitrat", kao i drugo lisnato povrće poput zelene salate i kupusa.
Studije ukazuju da svako uvećanje krvnog pritiska od 2 mmHg povećava verovatnoću od smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima za 7 odsto i rizik od moždanog udara za 10 odsto.
"Bolesti srca i krvnih sudova koje mogu da izazovu srčani i moždani udar, ostaju najveći uzrok smrti širom sveta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, srećni smo što možemo da napravimo određene promene u načinu života, koje dramatično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova", rekla je vođa studija, profseroka Amrita Ahluvalija sa Queen Mary University i dodala:
"Ovo istraživanje dokazalo je da dnevna doza neorganskog nitrata može da bude jednako efikasna, kao i medicinski lek u smanjenju krvnog pritiska, a najbolji deo je to što taj prirodni lek možemo da dobijemo od cvekle i drugog lisnatog zelenog povrća", objasnila je.