DA LI IH KONZUMIRATE?Jedan od najvažnijih vitamina, nalazi se samo u nekoliko namirnica
Nedostatak vitamina dovodi do razvoja anemije, utiče na opšte emocionalno stanje
Vitamin B12 dobijamo iz životinjskih proizvoda kao što su meso, jaja i mleko. Ali veštački se dodaje i drugim proizvodima.
Kao što pokazuju nedavna istraživanja, ova komponenta je veoma važna za normalno funkcionisanje tela i čak ima snažan uticaj na razvoj fetusa tokom trudnoće.
Nedostatak vitamina kod žena tokom perioda gestacije stvara potencijalnu pretnju detetu u budućnosti: dijabetes tipa 2 i druge metaboličke poremećaje.
Kako otkriti da telu nedostaje vitamin B12?
Simptomi nedostatka vitamina B12:
- oštećenje memorije,
- otežano disanje,
- žutilo kože,
- lošu cirkulaciju
- promene raspoloženja.
Simptomi nisu kritični, pa retko obraćamo pažnju na njih, ali nedostatak vitamina dovodi do razvoja anemije, utiče na opšte emocionalno stanje.
Vitamin B12 je uključen u metaboličke procese, hematopoezu, deo je nadbubrežnih hormona i podržava mnoge druge funkcije.
Kako vitamin B12 pomaže našem telu?
- stabilizuje nadbubrežne žlezde
- aktivira metaboličke procese
- pospešuje apsorpciju gvožđa;
- poboljšava reproduktivne funkcije tela;
- podržava funkcionisanje nervnog sistema;
- povećava broj crvenih krvnih zrnaca;
- pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi.
U pogledu opštih pokazatelja, nedostatak vitamina B12 je izražen u prekomernoj težini kod majki, ali deca su, naprotiv, rođena sa smanjenom težinom.
Leptin se naziva i hormonom sitosti, koji nam pomaže da shvatimo kada smo siti. Povećan nivo ovog hormona dovodi do činjenice da osoba stalno oseć glad, što dovodi do povećanja telesne težine. U ovom slučaju ne samo da povećavate težinu, već i spadate u rizičnu grupu. Prejedanje i povišeni nivoi leptina razvijaju rezistenciju na insulin, što će naknadno dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.
Nedostatak vitamina B 12 utiče na proizvodnju serotonina i dopamina, tako da osoba može iskusiti depresiju i anksioznost.
Namirnice koje sadrže vitamin B12:
Prirodni izvori:
Namirnice životinjskog porekla - džigerica, bubrezi, mleko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke.