Odličan protiv bolova i upala: Napravite melem od gaveza
Lek za kožu i kosti
Broj i količina aktivnih materija u gavezu se menja u zavisnosti od starosti biljke, pa je pogodno poznavati kada cveta i kada prolazi.
Koren gaveza se vadi u proleće ili ranu jesen, dok se cvet bere za vreme cvetanja, u periodu od maja do avgusta.
Listovi gaveza veoma dobro zadržavaju vlagu i suše se sporije od nekih drugih biljaka, pa je potrebno malo duže čekati. Kada se osuše, spakujte ih i čvrsto zatvorite posude da ne bi ulazio vlažan vazduh.
Iako su listovi dobri za korišćenje, uglavnom se više koristi koren gaveza jer on ima veću količinu potrebnih (ali i otrovnih) aktivnih sastojaka.
Od sastojaka će nam biti potrebno:
- 3dl hladno ceđenog maslinovog ulja
- 150 g usitnjenog korena gaveza (svež ili suv)
- 70 g pčelinjeg voska
Sprema se na ovaj način:
Zagrejati maslinovo ulje i u njega dodati 150 g usitnjenog korena gaveza. Mešati to sve zajedno nekoliko minuta da gavez počne da pušta svoje supstance.
Nakon toga poklopiti ostaviti da se hladi minimalno tri sata. Zatim procediti tu smesu i lagano je zagrevati uz dodavanje voska.
Mešati sve dok se vosak ne istopi i sjedini sa smesom, nakon toga ostaviti da se malo prohladi i u tečnom stanju sipati u teglice ili koje već posude želite.
Jedna napomena: Gavez mast se koristi za upale, giht, prelome, reumatoidni artritis, natečene i upaljene vene.
Ova mast je veoma lekovita kada se koristi na pravi način, međutim, pošto gavez sadrži i otrovne materije, jako je bitno da se mast ne nanosi na otvorene rane, posekotine i slično.