Odličan protiv bolova i upala: Napravite melem od gaveza
Foto: Shutterstock

Broj i količina aktivnih materija u gavezu se menja u zavisnosti od starosti biljke, pa je pogodno poznavati kada cveta i kada prolazi.

Koren gaveza se vadi u proleće ili ranu jesen, dok se cvet bere za vreme cvetanja, u periodu od maja do avgusta.

Listovi gaveza veoma dobro zadržavaju vlagu i suše se sporije od nekih drugih biljaka, pa je potrebno malo duže čekati. Kada se osuše, spakujte ih i čvrsto zatvorite posude da ne bi ulazio vlažan vazduh.

Iako su listovi dobri za korišćenje, uglavnom se više koristi koren gaveza jer on ima veću količinu potrebnih (ali i otrovnih) aktivnih sastojaka.

Od sastojaka će nam biti potrebno:

  • 3dl hladno ceđenog maslinovog ulja
  • 150 g usitnjenog korena gaveza (svež ili suv)
  • 70 g pčelinjeg voska

Sprema se na ovaj način:

Zagrejati maslinovo ulje i u njega dodati 150 g usitnjenog korena gaveza. Mešati to sve zajedno nekoliko minuta da gavez počne da pušta svoje supstance.

Nakon toga poklopiti ostaviti da se hladi minimalno tri sata. Zatim procediti tu smesu i lagano je zagrevati uz dodavanje voska.

Mešati sve dok se vosak ne istopi i sjedini sa smesom, nakon toga ostaviti da se malo prohladi i u tečnom stanju sipati u teglice ili koje već posude želite.

Jedna napomena: Gavez mast se koristi za upale, giht, prelome, reumatoidni artritis, natečene i upaljene vene.

Ova mast je veoma lekovita kada se koristi na pravi način, međutim, pošto gavez sadrži i otrovne materije, jako je bitno da se mast ne nanosi na otvorene rane, posekotine i slično.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading