Nije samo začin: Pet zdravstvenih prednosti bosoljka

alo.rs/24sata/Lj.Č. | Žena 22.02.2023 19:00

Dobro je da znate

Foto: Shutterstock

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjcaj na zdravlje i organizam. 

Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba.

Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u lečenju raznih upala, temperature i vrućice. Prokuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i kašalj.

Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka sa đumbirom i medom izvrstan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koji su blokirai.

Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je ispiranje grla mlakom vodom u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Pridonosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i smatra se jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

Smanjuje stres

Bosiljak je dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, sadrž vitamine i antioksidanse koji pozitivno utiču na smanjenje stresa.

Expand player
Pogledajte više