UNIŠTAVA IMUNITET Dijeta u koju se zaklinju Hju Džekman i Dženifer Aniston povećava rizik od raka

ALO.RS/S.Ć. | Žena 01.03.2023 14:10

Međutim, pored brzog gubitka kilograma, ova dijeta može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti ili raka, prema najnovijoj studiji

Foto: Profimedia/Profimedia

Povremeni post je jedna od omiljenih dijeta mnogih poznatih ličnosti, kao što su Hju Džekmen, Dženifer Aniston, Kortni Kardašijan i Hali Beri. Međutim, pored brzog gubitka kilograma, ova dijeta može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti ili raka, prema najnovijoj studiji.

U istraživanju koje je prvobitno sprovedeno na miševima, naučnici su otkrili da preskakanje doručka uzrokuje pad broja belih krvnih zrnaca do 90 odsto. Ove ćelije pomažu u borbi protiv bolesti, kontrolišu upale i uklanjaju oštećene ćelije iz tela.

Foto: Profimedia/Profimedia

Profimedia

 

Dr Filip Svirski, imunolog u njujorškoj bolnici koji je vodio studiju, rekao je: "Pošto su imune ćelije toliko važne u drugim bolestima, kao što su bolesti srca ili rak, ključno je razumeti kako se njihova funkcija kontroliše".

 

Istraživači su takođe potvrdili da je ova studija među prvima koja pokazuje da preskakanje obroka izaziva odgovor na stres u mozgu koji negativno utiče na imune ćelije. Dok su neke studije tvrdile da bi povremeni post mogao biti povezan sa dugovečnošću, najnovija istraživanja sugerišu da bi to moglo imati suprotan efekat, prenosi Dejli mejl.

Expand player
Pogledajte više