USPORAVA STARENJE Dugovečni ljudi 3 puta nedeljno jedu ovu namirnicu
Prema rečima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovečnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta nedeljno
Koliku ulogu igraju ishrana i životne navike na dugovečnost jednog naroda svedoče i takozvane "plave zone", regije u svetu u kojima živi najviše stogodišnjaka.
Međutim, prema rečima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovečnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta nedeljno.
"Kinezi to odavno znaju, a nedavno su to potvrdili i svetski naučnici: tunjevina može da pomogne da se sačuva zdravlje i produži život. Ova riba je veoma je korisna zbog visokog sadržaja vitamina i minerala (selen, fosfor, cink, gvožđe, magnezijum itd.)", objasnila je nutricionistkinja.
Poboljšava zdravlje
Prema Sorokini, ako uključite tunjevinu u ishranu, već nakon dva meseca možete da primetite pozitivne promene u zdravlju:
- puls se normalizuje i snižava se holesterol - zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, tunjevina pozitivno utiče na loš holesterol, tačnije - smanjuje ga. To znači da će se smanjiti rizici od srčanog udara, moždanog udara i razvoja koronarnih bolesti.
- krvni pritisak se vraća u normalu - to je zbog visokog nivoa kalijuma u ovoj ribi. Takođe, ovo meso, koje se naziva "morska govedina", poboljšava celokupno zdravlje i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema.
- usporava se starenje - spoljašnji znaci starenja tela (seda kosa, bore, staračke pege na koži, kao i promena u percepciji sveta) javljaju se mnogo kasnije nego kod osoba istih godina koje ne jedu tunjevinu. Za to su zaslužni vitamini A, B12, B6, C i D koji se nalaze u ovoj ribi.