"VITAMINSKI KOKTEL" IZ TEGLE Nikako ne prosipajte vodu od kiselih krastavaca -može da štiti jetru, ubrzava probavu i pomaže kod dijabetesa
Osim što sprečavaju grčeve, kiseli krastavci su veoma bogati antioksidansima i vitaminima C i E
Iako se čini da kornišon nije ništa drugo do krastavac, uz so i začinsko bilje, u nekim pogledima ispada da je pravi lek.
Važno je znati: sok je takođe super zdrav, jer sadrži značajan deo hranljivih materija.
Kako deluje?
Gubitak težine
Prema jednoj studiji u Japanu, svakodnevna konzumacija sirćeta dovodi do smanjenja telesne težine, a sirće je glavni sastojak kiselih krastavaca!
Uklanjanje mišićnih grčeva
Druga studija je pokazala da konzumiranje kiselih krastavaca i njihovog soka smanjuje grčeve mišića kod sportista. Ako se pripremate za važnu utakmicu ili se jednostavno plašite grčenja, probajte kiseli krastavčić i čašu soka.
Vitamini i antioksidanti
Osim što sprečavaju grčeve, kiseli krastavci su veoma bogati antioksidansima i vitaminima C i E. To je pravi vitaminski koktel i moćan imunološki modulator, prema studiji koju je sproveo časopis Kosmopoliten. Ukratko, pozdravite se sa prehladom i gripom!
Prijatelj u menstruaciji
Ako žudite za nečim slanim u najgorim danima menstruacije, kiseli krastavci su savršeni. Ne samo da su niskokalorični, već i zbog kiselosti sprečavaju apetit.
Krastavci protiv gubitka krvi
Kiseli krastavci odličan su izvor vitamina K. Jedan krastavac sadrži 15% preporučene dnevne količine. Šta radi? Vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi. Ako vam nedostaje ovaj vitamin, čak i mala rana može dovesti do velikog gubitka krvi.
Lek protiv mamurluka
Na kraju, savet koji će mnogima pomoći. Kiseli krastavci mogu pomoći u sprečavanju mamurluka. Došli ste kući sa zabave i ne osećate se dobro jer ste popili previše? Pojedite dva velika kisela krastavca pre spavanja i nećete imati problema. Kiselina razbija alkohol, pa nećete imati mamurluk ni nakon prilično „lepe večeri“.
Evo kako sok od krastavca možete koristiti:
Zamena za sirće
Samo nekoliko kašika aromatične tečnosti za kisele krastavce može brzo učiniti razne recepte ukusnijima. Koristite ostatak soka od kiselih krastavaca umesto (ili pored) sirćeta i soli u receptima za krompir salatu ili drugim jelima po vašem izboru.
Marinada za meso
Većina marinada za omekšavanje mesa sadrži ključne sastojke kao što su sirće i so. Dodavanje sastojaka poput belog luka, soli, bibera, pa čak i malo šećera poboljšava ukus i krajnji rezultat. Pošto sok od kiselog krastavca može da bude zamena za sirće, može poslužiti i kao sastojak marinade.
Kokteli
Dodajte kašiku ili dve ostatka soka od kiselih krastavaca u željeni koktel za "slan udarac" i ukus koji će se sigurno razlikovati od onoga na koji ste navikli.
Sos za pomfrit
Napravite sopstveni sos za pomfrit (kao i druga jela) po ovom receptu: 2 kašike majoneza, 1 kašika kečapa, 1/2 kašičice belog luka u prahu i 1 kašika soka od kiselih krastavaca. Dobro promešajte i uživajte.