DOKTORKA UPOZORILA NA JEDAN RECEPT KOJI KRUŽI INTERNETOM Nikako ne radite ovo sa belim lukom, opasno je
Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima
Ukoliko ga termički obrađujete, ubacite ga u jelo pred sam kraj, tako da ne bude izložen visokim temperaturama duže od desetak minuta.
Beli luk je poznat po tome da donosi brojne benefite našem organizu, te ga često jedemo na različite načine. Međutim, neki od njih nisu uopšte preporučljivi, upozoravaju lekari.
Njegovo moćno dejstvo mnogii ljudi koriste kako bi ojačali imunitet, u borbi sa virusima, ali i kod obaranja visokog pristiska. Na interentu kruže brojni recepti, a na opasnost koja se krije iza neselektivne primene skrenula je pažnju upravo dr Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.
Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju. Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna lekovita sredstva bez konsultacije sa lekarem – rekla je pre nekoliko meseci dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS.
Međutim, ljudi su gutali po deo čen belog luka, kako bi snizili pristisak, a to je ostavilo ozbiljne posledice na organizam, posebno želudac. Sve to je prouzrokovao potpuno pogrešan savet koji kruži internetom.
Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po ceo čen belog luka. To za posledicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali beli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati – upozorila je dr Stefanović. Ona podseća da se i o narodnim lekovima treba posavetovati sa lekarem.
Stručnjaci, inače, godinama ističu da je najbolje jesti sirov beli luk izgnječen, jer se tako podstiče enzimska reakcija u kojoj se oslobađa alicin. U pitanju je supstanca koja je u najvećoj meri odgovorna za lekovito svojstvo ovog povrća.