Smanjuje nadutost: Hrana koja poboljšava varenje
Tri namirnice
Nadimanje, gasovi, zatvor i dijareja su najčešći problemi sa varenjem, koji pogađaju milione ljudi. Savremeni način života najvažniji je uzrok što više od 15 odsto svetske populacije pati od teškog oblika preosetljivosti creva, poznatog kao sindrom iritabilnog creva (IBS).
Integralne žitarice
Beli ili smeđi pirinač? Integralni ili beli hleb? Česte dileme, posebno u svetlu trendova zdravije ishrane, ali i činjenice da su neke žitarice baš ono što teško „padne na stomak“. Doktori savetuju da za bolje funkcionisanje creva biramo žitarice od celih zrna. Njihova tajna u održavanju optimalne funkcije varenja i probave je u vlaknima, a za normalnu funkciju creva nam je potrebno najmanje 25 grama vlakana dnevno.
U poređenju sa rafinisanim ugljenim hidratima poput belog hleba i testenina, integralne žitarice imaju više vlakana uz dodatne hranljive materije, kao što su omega-3 masne kiseline. Kada crevne bakterije fermentišu vlakna, one proizvode kratkolančane masne kiseline. Ovi molekuli podstiču pravilno funkcionisanje ćelija koje oblažu debelo crevo, u kome je oko 70 procenata ćelija našeg imunskog sistema.
Uprkos popularnosti dijeta sa malo ugljenih hidrata, njihovo potpuno isključivanje svakako nije dobro ni za creva, ni za imunitet, a ni za kompletno zdravlje.
Zeleno povrće
Lisnato povrće, kao što je spanać ili kelj, odličan je izvor vlakana. Tu su i hranljive materije poput folne kiseline, vitamina C, vitamina K i vitamina A. Istraživanja pokazuju da lisnato povrće takođe sadrži specifičnu vrstu šećera, koji pomaže razvoju zdravih bakterije. Konzumiranje više vlakana iz lisnatog zelenog povrća učiniće mnogo za bolji mikrobiom creva.
Avokado
Iako nije među namirnicama koje su uobičajene za neše podneblje, avokado bi trebalo uvrstiti u ishranu. Spada u superhranu prepunu vlakana i esencijalnih hranljivih materija, kao što je kalijum, koji pomaže boljoj funkciji varenja. Avokado ima nizak sadržaje fruktoze, tako da je manje verovatno da će izazvati gasove. Umerenost je ključ u svemu, pa pazite na veličinu porcija kada je u pitanju hrana poput orašastih plodova i avokada. Iako su bogate hranljivim materijama, imaju i više masnoća.