NARODNI TRAVAR OTKRIVA Sad je pravo vreme da jedete sremuš - Čisti telo od otrova, a čudo je za pritisak i holesterol (RECEPTI)

alo.rs/S.Ć. | Žena 16.03.2023 11:06

Sremuš ima mnoga lekovite svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem

NajŽena/ Ilustracija/ Printscreen/ Shutterstock

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka. Kako se sremuš pravilno koristi i kako može da nam popravi zdravlje, govorio je u emisiji na RTS-u Momčilo Antonijević, narodni travar.

Sremuš se u narodu naziva još i divlji beli luk ili medveđi luk, jer po narodnom verovanju ovo je prva stvar koju medved pojede kad se probudi posle dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idealno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih meseci.

Sremuš je fantastičan biljni lek za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik koji kad se koristi u svežem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse. List sremuša najbolje je upotrebljavati u svežem stanju kao salatu.

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji beli luk razređuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.

Pesto od sremuša

Pesto od sremuša biće ukusan uz testeninu, supe i variva ili serviran kao dodatak pečenom krompiru ili piletini.

Sastojci

  • 100 g sremuša
  • 50 g parmezana
  • 50 g pečenih lešnika
  • maslinovo ulje
  • limunov sok, po ukusu
  • so i biber

Priprema

Dobro operite sremuš i stavite ga u blender, pulsirajte dok se prilično dobro usitni. Zatim dodajte parmezan i dalje blendirajte. Na kraju dodajte svoje lešnike. Zatim dodajte maslinovo ulje do željene konzistencije.
Na kraju dodajte so, biber i limunov sok po ukusu.

Mart i april su idealno vreme za branje i konzumiranje sremuša jer se ova biljka može korisititi samo u svežem stanju, sušenjem nestaju njegova lekovita svojstva.Od sremuša možemo napraviti i lekovitu tinkturu kaoja se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Osobe koje imaju čir na želucu treba da izbegavaju ovu biljku.

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.

Šta napraviti od sremuša

Sremuš tinktura / kapi od sremuša

Kapi od sremuša, odnosno sremuš tinktura je odlična za osobe koje pate od problema s varenjem I visokog krvnog pritiska. Lako je možete napraviti sami.

Listove sremuša dobro operite i sitno iseckajte. Stavite ih u dobro opranu staklenu teglu i prelijte votkom. Teglu dobro zatvorite i ostavite na toplom i sunčanom mestu 15 dana.

Toplota će omogućiti listovima da oslobode svoje hranljive materije. Nakon toga tinkturu procediti i čuvati na suvom i hladnom mestu.

Pijte 10-15 kapi tinkture sremuša, razblažene u čaši vode, svaki dan.

Čaj od sremuša

Od sremuša se može napraviti I lekovit napitak – topli čaj, koji je posebno koristan u borbi protiv parazita. Za pripremu čaja od sremuša samo odvojite 200 ml vode i malo korena biljke.

Prokuvajte vodu, zajedno sa sremušem. Kada dostigne tačku ključanja, isključite vatru i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim samo procedite i konzumirajte.

Važno je napomenuti da se pre upotrebe bilo kakvog prirodnog tretmana mora konsultovati lekar.

Sremuš recepti

Salata od sremuša i sira

Od sremuša I sira se može pripremiti ukusna salata.

Sastojci:

  • 12 listova sremuša
  • 2 šake zelene salate
  • 800 grama feta sira
  • 100 mililitara maslinovog ulja
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1  čen belog luka
  • sveža mlevena paprika

Priprema:

Operite sremuš, osušite ga, uklonite peteljke i isecite na trake širine 1-1,5 cm. Sremuš blanširajte u loncu sa ključalom slanom vodom, ocedite, isperite hladnom vodom, ponovo ocedite i osušite. Zelenu salatu oprati, osušiti, iseći i iseckati na komade veličine zalogaja.

Sir isecite na kocke. Listove sremuša omotajte oko svake kocke i lagano pritisnite. Stavite na tanjir za serviranje. Rasporedite listove oko umotanog sira.

Pomešajte ulje u činiji sa limunovim sokom da napravite preliv. Ogulite beli luk i istisnite ga u činiju, promešajte i začinite solju i biberom. Prelijte dresing preko kockica sira i poslužite ukrašeno biberom.

Čorba od sremuša

Čorba od sremuša je jednostavna za pravljenje I biće spremna za jelo za manje od 30 minuta.

Sastojci:

  • 1 srednji luk (iseckan)
  • 3 srednja krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 300 g lista sremuša
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • so i biber

Priprema:
Rastopite puter na srednjoj vatri i dodajte luk, dinstajte dok ne omekša.

Dodajte temeljac od povrća i krompir u tiganj i lagano dinstajte dok se krompir ne skuva. Dodajte sremuš u tiganj i ostavite da uvene nekoliko minuta, a zatim umutite štapnim mikserom dok ne postane ujednačena.

Dodajte pavlaku, začinite po ukusu i poslužite.

Sremuš s jajima

Savršen doručak ili lagani ručak.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • so, biber
  • 20 grama putera
  • 1/2 kašike listova sremuša, sitno iseckanog

Priprema:

Razbijte jaja u činiju sa prstohvatom soli i malo bibera, pa umutite viljuškom. Stavite tiganj na vatru i istopite polovinu putera. Kada počne da bubri, sipajte smesu od jaja i počnite da mešate.

Kako se mešavina jaja zagreva, ona će se zgusnuti u meke grudvice. Kada se približite željenoj teksturi, isključite šporet i umešajte preostali puter i listove sremuša.

Expand player
Pogledajte više