Prirodni čistač jetre: Napravitke surutku sa limunom i celerom
Moćno sredstvo
Najčistija surutka se pravi od domaćeg mleka. Evo starinskog recepta za pravljenje jednog litra napitka koji u narodnoj medicini važi za „čistača“ jestre, podizanje energije i poboljšanje ukupnog zdravlja:
- sipati litar i po kravljeg ili kozjeg mleka u dublju posudu i stavite da se kuva
- iscedite sok od jednog limuna
- izrendajte jedan manji celer
- limun i celer dodajte u skuvano vrelo mleko i promešajte
- ostavite poklopljeno da se hladi
- kada se na vrhu smese odvoji zelenkasta tečnost, skupite je i prespite u staklenu flašu.
Ukus ovog napitka je drugačiji u odnosu na običnu surutku na koji neki ljudi osećaju mučninu ili im jednostavno ne prija.Napitak obavezno držite u frižideru. Takođe je veoma važno znati i kako da se konzumira, jer preterano konzumiranje surutke može negativno da utiče na crevnu floru. Jednu do sve kašike ovog napitka razmutite u čaši mlake vode i popijte pola sata pre svakog obroka.
Ovakav prirodni „čistač“ organizma posebno je dobar za masnu jetru, poboljšanje varenja, visok holesterol i imunitet uopšte. Ukoliko nema intolerancije na laktozu, dobar je i za trudnice. Naravno, pre uključivanja u režim konzumiranja, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom, posebno ako imate neku bolest ili ste skloni alergijama.