Čisti krvne sudove i štiti srce: Sok od cvekle, jabuke i šargarepe
Magičan napitak
Ovaj jednostavni napitak čudotvorna svojstva duguje prisustvu dve skromne vrste povrća i jedne vrste voća. Njihova lekovita svojstva mnogima od vas već su dobro poznata.
Jabuka obiluje vitaminima A, B grupe, C, E i K, te mineralima cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem. Zahvaljujući visokom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam energijom i sprečava umor. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulišuće dejstvo. Vrlo je efikasna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, podstiče mršavljenje i stimuliše probavu.
Šargarepa je poznata po vitaminima A, B, C, E i K. Sadrži minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i selen. Prirodno je sredstvo koje čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno dejstvo.
Cvekla obiluje vitaminima A, C i B te gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Poznata je zbog svog blagotvornog uticaja na srce, krvne sudove, jetru i ceo probavni sistem, i kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.
- Prirodni sok od cvekle, šargarepe i jabuke efikasan je u čišćenju jetre i krvi.
- Ima alkalno delovanje na organizam i pomaže čišćenje jetre od otrovnih, otpadnih materija.
- Jabuke imaju snažna detoksikacijska svojstva i bogate su pektinima – vlaknastim materijama koje vezuju za sebe toksine i pomažu crevima da izbace ostatke probavljene hrane.
- Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi.
- Napitak od ove tri namirnice efikasan je u održavanju zdravlja bubrega, jetre i gušterače.
- Zbog snažnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, zbog mnoštva antioksidansa, napitak štiti od infekcija i upala.
Za pripremu vašeg čudotvornog napitka ne morate da se zamarate tačno određenim količinama. Prema svom ukusu možete staviti više šargarepe ili jabuka. Upotrebite neoguljene plodove iz organskog uzgoja. Nutritivno su bogatiji i zdraviji jer nisu tretirani pesticidima i drugim štetnim hemikalijama. Oni koji žele da izvuku najviše koristi iz ovog soka, trebalo bi da zastupaju sve tri namirnice u istim količinama.
Npr. 3 jabuke, 3 cvekle i 3 šargarepe. Od svežeg voća i povrća napravite sok u sokovniku – isecite jabuku, cveklu i šargarepu i izmiksajte. Procedite, izlijte u teglu i čuvajte u frižideru, ako ste napravili veću količinu soka. Napitak ne bi trebalo dodatno zasladiti. Ali, možete mu upotpuniti ukus svežim sokom limete ili limuna koji je bogat C vitaminom. Tako ćete sprečiti oksidaciju soka.
Napitak od cvekle, šargarepe i jabuke popijte ujutro, natašte. Doručkujte tek nakon sat vremena. Napitak možete piti i dva puta dnevno. Drugi put ga popijte do 17 sati poslepodne.
Preporuka je piti ga polako i svaki gutljaj nakratko zadržati u ustima.