Stabljike maslačka se smatraju čistačem organizma koje reguliraju rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rešavanju problema virusnih bradavica. ‘Mleko’ iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ista ne osuši i otpadne.
Rani prolećni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se za ishranu trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji.
Od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili ‘med’ koji se može dodati različitim slasticama, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja dece.
Sastojci za sirup od maslačka:
- 200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
- 2 limuna
- 1,5 litara vruće vode
- 1 kg šećera
Priprema:
- Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom.
- Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
- Procedite tečnost, dodajte još šećer, pa kuvajte još 15 minuta.
- Vrući sirup prelijte u prethodno sterilirisane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite.
Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)