MASNA JETRA MOŽE DA PRERASTE U OPASNU BOLEST Jedna namirnica pomaže kod ovog zdravstvenog problema

ALO.RS | Žena 25.03.2023 09:02

Stručnjaci navode sledeće simptome koji mogu ukazivati na bolest masne jetre

Foto: Shutterstock

Ako se ne leči, nealkoholna masna bolest jetre može napredovati u ozbiljniju fazu, poznatu kao ciroza, koja može biti opasna po život. Zbog toga je neophodno držati pod kontrolom masnu jetru, a prema istraživačima, beli luk je jedna od namirnica koja u tome može biti korisna.

Prepuna antioksidativnih i antibiotskih svojstava, ova hrana ima impresivne zdravstvene moći, a istraživanje objavljeno u časopisu „Dijabetes, metabolički sindrom i gojaznost” testiralo je moć belog luka posmatranjem pacijenata sa masnom jetrom.

Njima je tokom 15 sedmica davano po 800 mg belog luka, a nakon ovog režima oko 51,1% pacijenata primetilo je poboljšanje.


Istraživači su zaključili da je beli luk izazvao "značajno poboljšanje" kod pacijenata sa masnom jetrom i naveli da im je ova namirnica donela i težinu i smanjenje holesterola. Ljudima koji pate od ovog zdravstvenog problema preporučuje se ishrana koja uključuje puno voća, povrća, proteina i ugljenih hidrata, uz malo masti, šećera i soli.

Može pomoći i voda za piće umesto slatkih pića i smanjenje unosa alkohola. Stručnjaci navode sledeće simptome koji mogu ukazivati na bolest masne jetre:

  • Bol u gornjem desnom uglu stomaka (preko donje desne strane rebara)
  • Ekstremni umor
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Slabost.

Savetuje se da posetite svog lekara opšte prakse ako imate bilo koji od ovih simptoma i sumnjate na probleme sa jetrom.

Expand player
Pogledajte više