Raste svuda oko nas: Na koje sve načine možete da iskoristite bokvicu?
Foto: Shutterstock

U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trpunac. Za lečenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cveta i suše u tankim slojevima na hladnom i provetrenom mestu, a korenje se vadi cele godine. Biljka je delotvorna kod lečenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Od sveže zgnječenog lišća i soka koji se dobija pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspešno može da zaraste. Nosite u džepu preventivno komad čiste gaze i ukoliko se tako nešto dogodi, na povredu stavite izgnječenu bokvicu ili sok, a onda prekrijte gazom. Seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer. Jela od bokvice blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. Protiv nesanice je najbolje popiti šoljicu čaja ujutru, na prazan želudac, jednu do dve preko dana i pre spavanja.

Zeleni sok

Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g listova bokvice sa po 100 g koprive (Urtica dionica), maslačka (Taraxacum officinale) i stolisnika (Achillea millefolium). Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procedi i zatim prokuva uz skidanje pene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dve velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuva, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Pre upotrebe pomeša se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.

Biljni eliksir

Osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu preporučuje se eliksir od bokvice. Priprema se tako što se na mašini za meso ili u blenderu samelje 500 g svežih i dobro opranih listova bokvice.Samlevene listove i sok pomešajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promeša i ostavi da stoji tri dana, povremeno se meša drvenom ili plastičnom kašikom.

Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta pre obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima. Pored eliksira, svakodnevno bi trebalo popiti ujutru i uveče šolju čaja, koji se priprema od 100 g kantariona (Hypericum perforatum) i po 50 grama iđirota (Acorus clamus) i slatkog korena (Glychirrhyza glabra). Biljke se pomešaju, a zatim uzmu dve kašičice i preliju sa 2,5 dl vrele vode. Ostavi se da odstoji pola sata, a zatim procedi i pije u malim gutljajima, pre jela ujutru i pre spavanja uveče. Dok se uzima lek, trebalo bi da se izbegava alkohol, prevreli sirevi, čokolada, izlaganje suncu ili odlazak u solarijum.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading