NE LOMITE GA, LEKOVIT JE ALI I OTROVAN Cvet bagrema odličan je kao čaj, ali je još lepši u palačinkama
Foto: Shutterstock

Bele, roze ili ljubičaste boje, bagrem i njegov miris i raskošna krošnja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U narodu je poznata i kao bagrem, beli bagrem, kraljevo drvo, kapinka.

Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a takođe je i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Efikasno deluje kod gastritisa, žgaravice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Čaj se priprema tako što se kašičica suvog bagremovog cveta prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata, a zatim procedite i pijte jednu do tri šolje dnevno.

Posebno mesto je našao u homeopatiji. Prema rečima ovih stručnjaka, odličan je u lečenju hiperaciditeta, odnosno povećane kiselosti želuca, gorušice koja se javlja tokom spavanja, migrene, upale facijalnog nerva.

Zapadna narodna medicina ga koristi za lečenje antivirusnih bolesti, grčeva, kožnih oboljenja, probavnih tegoba, za čišćenje creva, za smanjenje visoke temperature, za bolje lučenje mokraće.

Bagremov cvet možete odlično iskoristiti tako što ćete ga umočiti u testo za palačinke i lepo pržiti u ulju.

Idealan med za decu

Bagremov med je veoma cenjen u Evropi. Čista je, tečna, lagana, idealna za decu stariju od godinu dana. Preporučuje se najmlađima, jer je blag i lagan, a odraslima jer deluje protiv stresa, nervoze, nesanice... Najprovidniji je od svih vrsta i jedan od najukusnijih. Njegova kristalizacija traje do tri godine. Ako se zašećeri, postaje bela, mutna, sitnozrnasta, zbog čega podseća na sneg. Ako se kristalizuje, teglu sa medom treba potopiti u toplu vodu i stvar je rešena.

Cveta od aprila do kraja maja ili čak juna. Beli mirisni cvetovi odišu mnogo nektara i ukusni su i sveže i pržene. Među ljudima koji znaju vrednost ovog drveta, cvet se bere neposredno pre nego što se otvori, a list dok je još mlad.

Narodna medicina preporučuje čaj od suvog cveća, koji je i ukusan i lekovit za prehladu i kašalj. S druge strane, sveže mahune i semenke su bogate proteinima, ugljenim hidratima i mastima.

Toksična kora, list, seme

Treba biti oprezan kada koristite određene delove bagrema. Zbog toksičnosti sastojaka crvendaća ne smeju se koristiti robitin, robinin, fazin, stara kora, zrelo lišće i sirovo seme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading