"NE JEDEM POSLE 18 ČASOVA" JE OGROMNA GREŠKA Doktorka objasnila i zašto je to opasno za krv
Reč je o opasnom stanju, budući da je glukoza glavni nutrijent za mnoge ćelije u našem telu, a pre svega za moždane
Ako veći deo života mučite muku sa suvišnim kilogramima, sigurno ste čuli savet od baka, mama, pa i onih koji su bez dijete smršali, da je dovoljno samo da izbacite večeru, odnosno da posle 18 h ne jedete ništa i svaki višak će se istopiti. Princip "večeru ostavi neprijatelju" često se pokazao kao delotvoran u mršavljenju, a da li je i zdrav? Da li je zaista rešenje za problem sa gojaznošću tako jednostavan?
Na ovo pitanje odgovor je dala stručnjakinja iz oblasti zdrave ishrane i nutricionizma, ruska doktorka Ana Belousova. Po njenim rečima, dugi intervali između obroka (a što je neminovno ukoliko poslednji put jedete u 18 h) opasni su za telo. Doktorka je objasnila i zašto.
Ako telo ne dobije hranu 12 sati ili duže, onda će doći do naizmeničnih skokova i padova šećera u krvi. Reč je o opasnom stanju, budući da je glukoza glavni nutrijent za mnoge ćelije u našem telu, a pre svega za moždane. Drastične promene nivoa šećera u krvi u prvoj fazi mogu da dovedu do poremećaja raspoloženja, a zatim i do nekih organskih promena. Zbog toga se dugi periodi stanja po imenu "gladna krv" nikako ne preporučuju.
Nutricionistkinja Ana savetuje da odbacite ovo "dijetalno pravilo" i da slobodno jedete posle 18 h ako želite da oslabite.
"Ako vam je poslednji obrok u 18 h, a ujutru doručkujete u 'sam cik zore' - u 6 sati, interval između obroka će i dalje biti 12 sati. Ovo je veoma dug period 'gladne krvi'. Možete i treba da jedete posle šest sati", preporučuje nutricionistkinja i dodaje: "Samo treba obratiti pažnju na ishranu. Uveče se preporučuje lagana, niskokalorična hrana sobne temperature, na primer mladi sir."