ZAČIN I ČISTAČ ORGANIZMA Kineski peršun pomaže kod dijabetesa, a može da smanji bolove i upale
Foto: Shutterstock

Korijander je prilično korisna biljka. Njegovo drugo ime je kineski peršun, odnosno, cilantro i koristan je za lečenje.

Da li znate kako se korijander koristi?

Ova začinska biljka izgledom podseća na peršun, a možemo koristiti i listove i plodove pa se često veruje da je reč o dve različite biljke. Hrani daje specifičnu aromu, a ima i lekovita dejstva. Koristi se i u proizvodnji parfema, piše Lepa i srećna. Korijander potiče iz Azije i zbog svoje sličnosti s peršunom naziva se i kineski peršun. Nežni listići ubrani pre nego što biljka procveta ne samo što imaju lep, osvežavajuć ukus već gube i svoju tipičnu aromu.

Međutim, ovaj opori i pomalo slatkasti miris ne vole baš svi. Često dolazi do zabune u vezi s tim da li postoje različite vrste korijandera.

U pitanju je ista biljka samo što možemo da koristimo i njene listove i semenke.

U kuhinji se može upotrebljavati na dva načina, kao začinsko lišće Cilantro, koje daje svež miris hrani i upotrebljava se u meksičkoj i azijskoj kuhinji, a seme korijandera koje se često naziva samo korijanderom, daje prijatni aromatični začin koji se najčešće upotrebljava u kuhinjama Evrope i Bliskog istoka. List i plod korijandera imaju različite arome tako da se preporučuje da ih koristite odvojeno. Najčešće se korijander (Coriandrum sativum) uzgaja iz semena.

Idealan za salate

Ako želite da lako povećate unos antioksidanata i vitamina, ukrašavanje jela sirovim korijanderom može biti za vas. Pospite ga na gvakamole, salate, pasulj, pomfrit, supe, ribu… Čak i ako niste veliki ljubitelj običnog, sirovog korijandera, pronađite recepte koji uključuju ovu biljku. Ključno je da se zabavite eksperimentišući sa načinima na koje korijander može da osveži jelo. 

Seme korijandera istucano tučkom ili sitno samleveno daje prepoznatljivu aromu pomorandže sitnim kolačima, a dodaje se i u riblje čorbe ili u čorbe od povrća. Bez lista korijandera (Cilantro) ne može se zamisliti azijska kuhinja.

Može se koristiti kao začin u supi i dodaje se pred kraj kuvanja. Ukus lista je vrlo specifičan, gorkasto oštar, te se na njega treba priviknuti. On ne cveta tako brzo i može se duže brati. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema.

Takođe, ima i lekovita svojstva, poboljšava apetit, varenje, ublažava grčeve i probleme sa želucem.

Osim svoje vitaminske vrednosti, korijander takođe sadrži važna jedinjenja koja se zovu antioksidansi, prema pregledu iz 2022. objavljenom u časopisu „Molecules“. Dok korijander ima mnogo vrsta antioksidanata, jedna klasa, poznata kao polifenoli je posebno važna. Polifenoli smanjuju upalu i sprečavaju oštećenje ćelija koje bi inače moglo doprineti prevremenom starenju i povećanom riziku od bolesti.

Korijander može pomoći kardiovaskularnom zdravlju

Tradicionalna medicina dugo koristi delove korijandera (uključujući listove korijandera) za lečenje bolova, upale, gastrointestinalnih problema i dijabetesa. Iako većina lekovitih svojstava biljke tek treba da se prouči, neka israživanja kažu da ova biljka može da koristi kardiovaskularnom sistemu na razne načine, kao što je na primer regulisanje krvnog pritiska i srčanog ritma – zbog visokog sadržaja antioksidanata. 

Međutim, od 18 studija, samo dve su sprovedene na ljudima. Zato se ne može očekivati da će žvakanje korijandera odmah olakšati bilo kakve kardiovaskularne probleme; potrebno je još mnogo istraživanja kako bi se utvrdilo koje su sve zdravstvene pogodnosti ove biljke kada je reč o zdrvalju srca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading