kijanje
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Od raznih vrsta alergija pati svaki treći stanovnik Srbije, a polen je jedan od najčešćih uzročnika. Vesnici polenskih alergija su čempres, jasen, breza, platan, hrast i u aprilu je visoka koncentracija njihovog polena vazduhu. U maju počinju da cvetaju trave. 

- Intenzitet tegoba zavisi od individualne senzibilizacije i koncentracije polenovih zrna u kubnom metru vazduha. Postoji razlika i u imunogenosti različitih vrsta polena, te ista koncentracija polenovih zrna breze i vrbe ne izaziva istu jačinu tegoba. Na našem području breza je u aprilu glavni uzročnih tegoba kod najvećeg broja osoba – kaže dr Jarić.

SVE BUJA, PA I ALERGIJE Alergolog dr Dušica Jarić savetuje kako da ublažite neprijatne simptome

dr Dušica Jarić, alergolog

 

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

Svako može dobiti alergiju na polen, bez obzira na godine. Simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, kijanje, peckanje grla – kao i kod prehlade i virusa.

- Simptomi polenske alergijske kijavice liče na prehladu izazvanu virusima, ali je prisutan i svrab očiju, nosa i kože koji razlikuje alergiju od prehlade. Povišena temperatura nije simptom alergijske kijavice, ali se alergijska kijavica može iskomplikovati virusnom infekcijom gornjih disajnih puteva - ističe doktorka.

SVE BUJA, PA I ALERGIJE Alergolog dr Dušica Jarić savetuje kako da ublažite neprijatne simptome

 

 

Bolje sprečiti nego lečiti

Osobe koje su osetljive na polen treba da primene preventivne mere kako bi mogle normalno da funkcionišu. Doktorka kaže da je terapijom pre početka polinacije, kao i tokom sezone cvetanja, moguće kontrolisati simptome alergije, tako da ne ometaju kvalitet života.

- U osnovi alergije leži imunološko, alergenom izazvano zapaljenje sluznice nosa, te je najefikasniji način lečenja primena protivzapaljenskih lekova. Imunoterapija je oblik primene uzročnog alergena u malim količinama da ne može izavati tegobe ali ima mogućnost uspostavljanja imunološke tolerancije - kaže naša sagovornica.

SVE BUJA, PA I ALERGIJE Alergolog dr Dušica Jarić savetuje kako da ublažite neprijatne simptome

 

 

Pijte čaj od koprive, a izbegavajte jabuke

Postoje biljke i namirnice koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma pored terapije koju prepiše lekar. Neke od njih su:

* Čaj od šipka - ublažava simptome i jača organizam, jer ima više vitamina C od citrusnog voća.

* Čaj od koprive - smanjuje kijanje, svrab očiju i jača organizam, jer je bogat vitaminima i mineralima.

* Laneno seme i riba - omega 3 kiseline smanjuju curenje nosa, iritaciju očiju i osetljivost na alergene. Ima ih u lanenom semenu, orasima, tunjevini, skuši, sardinama.

- Oko 30 odsto osoba sa polenskom alergijom ima svrab usana i grla na neke vrste svežeg i koštunjavog voća. To se zove “oralni sindrom “ ili “polen-voće sindrom” i nastaje zbog sličnosti u strukturi belančevine u voću i nekim vrstama polena. Najčešće je sličnost između polena breze i svežeg lešnika i jabuke – napominje alergolog.

SVE BUJA, PA I ALERGIJE Alergolog dr Dušica Jarić savetuje kako da ublažite neprijatne simptome

 

 

Pomaže nošenje maske

Kako biste olakšali tegobe pridržavajte se određenog načina ponašanja. Po ulasku u kuću se istuširajte, obucite čistu odeću da se polen ne širi po kući. Ako imate psa, i njega iščetkajte i okupajte, jer se polen zadržava na krznu. Ne sušite veš napolju u ovom periodu. Nosite masku kada idete u prirodu.

- Pacijenti su primetili da su u vreme pandemije imali blaže tegobe, jer je nošenje maske mehanički sprečilo udisanje velike koncentracije polena – kaže dr Jarić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading