Čisti disajne puteve: Biljka koja opiravlja pluća i sinuse
Osećaćete se bolje
Koren rena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete da kupite svež koren rena na tržištu tokom ove sezone. Izaberite svež, kameno-tvrd koren koji je lišen izdanaka, buđi ili mekih mesta.
Izbegavajte zeleno-obojen koren rena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbegavajte prezreo, stari i veći koren rena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.
Kod kuće, čuvajte ren u papirnoj kesi i stavite ga u frižider gde će se održati narednih 6-9 meseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od rena mogu biti lako dostupni u prodavnicama širom cele godine.
Uvek treba da koristite ren u svežem stanju; ako je narendan i stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, da narendate ren i da ga pomešate sa jabukovim sirćetom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvek koristite ren sirov, budući da kuvanjem gubi lekovito dejstvo i svoj ukus.
Ren za sinuse
Poznato je da je ren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lekova. Infekcija sinusa se javlja usled nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara prijatno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može da bude prilično bolno.
Isparljiva jedinjenja koja su prisutna u renu sprečavaju ovu akumulaciju razređivanjem stare sluzi. Dakle, ako ste skloni sinusnim i infekcijama gornjih disajnih puteva, možete uzeti pola kašičice sosa od rena ujutru i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića.
Ovo će odmah očistiti sinuse. Ren takođe ublažava simptome gripa, prehlade i zagušenja. Sitno mlevena pasta od rena može da se nanese preko grudi da izleči zagušenja. Osim ovoga, možete i da zagrejete narendani ren, pa da se inhalirate ovim isparenjima od 5-10 minuta.