KADA JE "DOKTOR GUGL" OPASAN Imao infarkt, a lečio stomak, dr Obradović otkriva i obrnuti, porodica plače, a njemu nije ništa

alo.rs | Žena 17.04.2023 15:21

Posle dijagnoza koje mnogi pročitaju na Guglu, doktorima objašnjavaju na koje preglede treba da ih pošalju

Foto: printscreen/tvprva

Lekari sve češće moraju da ubeđuju pacijente da nisu smrtno bolesni, da im nije neophodan skener, gastroskopija ili magnetna rezonanca. Posle dijagnoza koje mnogi pročitaju na Guglu, doktorima objašnjavaju na koje preglede treba da ih pošalju. 

U kojim situacijama "doktor Gugl" može da bude od koristi, a kada se događa da se zbog nepotrebnog stresa i lažne Internet dijagnoze još više razbolimo?

O ovoj temi su u "Jutru" na Prvoj govorila je doktorka Biserka Obradović, specijalista opšte medicine i Dr Obradović je na samom početku ispričala koje situacije pamti - jedna je kada je pacijent preozbiljno shvatio svoju dijagnozu, a druga kada je pacijent mislio da će simptome infarkta rešiti jednim lekom.

"Pacijenti nam vrlo često guglaju, izneću samo dva primera. Jedan primer je kada porodica nije spavala cele noći, a drugi kada je neko mogao da izgubi život. Pacijentu sam objasnila šta je emfizem pluća, kada unutrašnji zidovi postaju oslabljeni i da se pluća naduvavaju. Iako je to bio pacijent koji je imao moj broj telefona, jer je kućni prijatelj, njemu to nije bilo dovoljno jasno i postavio je pitanje na Guglu 'višak vazduha u plućima'. Normalno da je izašlo da je to pneumotoraks i ako se ne leči, smrt nastupa za 7 do 10 dana. 

Porodica cele noći nije spavala, on je ujutru otišao u Klinički centar, njegova supruga me je zvala i plakala 10 minuta. Nije mogla da dođe do reči da mi postavi pravo adekvatno pitanje", ispričala je doktorka Obradović i otkrila šta se dogodilo u drugoj situaciji:

"Mnogi pacijenti su imali moj broj telefona. Jedan od njih je imao mučninu, povraćanje, preznojavanje i kucao je simptome na Guglu i dobio respiratornu infekciju za koju piše da treba da uzme klometol, neki anegletik. Njemu ništa nije bilo bolje, odlučili su da mene konsultuju. Kad sam shvatila da je on u znoju, savetovala sam da hitno uzme aspirin i javi se u Urgentni centar kardiološkoj službi. 

Epilog je bio da je imao infarkt. Ne treba da se oslanjamo na Gugl. Pacijenti misle da će tako skratiti put lečenja, a dešava se i da mi traže da rade laboratoriju. Moramo prvo da pregledamo, pa onda da postavimo dalju dijagnostičku sliku", objasnila je doktorka.

Expand player
Pogledajte više