JEDITE GA SIROVOG Mladi luk može da spreči ovih 5 opasnih bolesti
Apsolutno se ne sme zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka
Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, beli luk, praziluk i vlašac. Njegov uzgoj je počeo još pre 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svetu.
Danas je rasprostranjen i omiljen širom Azije, Evrope i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni - bogatstvo ukusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama tla.
Budući da je upravo proleće sezona mladog luka, sada je idealno vreme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrednostima.
Bogatstvo ukusa, mirisa i nutrijenata
Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).
Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka. Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno delovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan nivo vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.
Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrednosti i snažnije delovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuvanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem. Malene bele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju. Ali, apsolutno se ne sme zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka.
Nutritivne vrednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici. Na primer, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalijuma, a u listovima 231 miligram.
Lekovito delovanje mladog luka
Zbog blagotvornog delovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mesto u alternativnoj i narodnoj medicini. Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom, mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Koristan je za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba - od onih bezazlenih poput grlobolje ili prehlade pa sve do težih kao što su srčana ili kancerogenih obolenja.
1. Čuva zdravlje očiju
Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštiti ćelije oka od oštećenja i preventirati pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci sa univerziteta Merilend Medicinskog Centra.
2. Brine o kostima i zubima
Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže telu u iskorišćavanju kalcijuma, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju.
Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sistema. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zubi. Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.
3. Održava zdravlje srca i krvnih sudova
Tvari sadržane u mladom luku pospešuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu. Za zdravlje krvnih sudova posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, srčani infarkt i moždani udar. Mladi luk obiluje kvercetinom. Istraživanja ovog biljnog pigmenta iz grupe flavonoida su potvrdila njegova moćna delovanja u prevenciji ateroskleroze. Vitamini A i C prisutni u ovom povrću imaju snažna antioksidantna svojstva i njihovo delovanje se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca.
4. Snižava povišen nivo šećera u krvi
Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.Medicinski stručnjaci veruju da je upravo nedostatak hroma u telu povezan s pojavom tzv. sindroma X (sindrom inzulinske rezistencije) a time i s povećanim rizikom od dijabetesa.
Istraživanje sprovedeno od strane izraelskog tima lekara pokazalo je da uzimanje 200 mg hroma u razdoblju od tri nedelje može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl. Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku takođe je od koristi za dijabetičare. On stimuliše izlučivanje inzulina i tako pomaže u kontroli visokog nivoa šećera u krvi.