Pomažu kod izbacivanja kamena i peska u bubregu: Tri prirodna leka
Osobama koje trenutno imaju kamen u bubregu preporučuje se da probaju nekoliko domaćih recepata napravljenih od sastojaka sa niskim sadržajem oksalata (soli) koji sprečavaju uvećanje kamena u bubregu, kao i sa sastojcima koji mogu da rastvore već formirane kamenčiće. Pre nego što isprobate bilo koji novi režim ishrane konsultujte se o tome sa svojim lekarem.
Domaći hleb sa niskim sadržajem oksalata
Pomešajte u velikoj posudi 2. kašike šećera, 1. šolju tople vode i 1. šolju pšeničnog brašna sa kesicom suvog kvasca. Kada smesa počne lagano da bubri, dodajte još pola šolje pšeničnog brašna, pola kašike soli, 1. šolju običnog brašna i 2. kašike biljnog ulja.
Nakon dobrog mešanja, okrenite testo na ravnu površinu i dodajte još pola šolje običnog brašna sa po 2. kašike suncokretovih semenki i ovsenih pahuljica.
Mesite testo nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine, a zatim ga odložite u čistu činiju (prvo stavite malo ulja na dno posude).
Pustite da testo naraste, da se udvostruči, lagano ga oblikujte u veknu (ili nekoliko lepinji), stavite ga na tepsiju ili pleh za pečenje.
Ostavite da se diže još 30 minuta, a zatim pecite hleb oko 30 minuta na 190 °C dok ne porumeni.
Sok od nara
Oljuštite kožu sa 2 nara srednje veličine i stavite zrnca nara u veliki blender. Blendajte nekoliko minuta dok se ne formira tečni ružičasti sok. Procedite sok u čašu i popijte ga. Nemojte dodavati šećer ili so, osim ako to nije dozvolio lekar.
Sok od limuna sa medom
U 230 ml tople ili hladne vode dodajte sok jednog svežeg limuna i kašiku meda. Stavite smesu u blender i mutite nekoliko sekundi dok se sastojci dobro ne izmešaju. Ovaj osvežavajući napitak ima visok nivo limunske kiseline, koja pomaže u smanjenju kiselosti urina. Pije se odmah čim se napravi.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
alo.rs/srbijadanas/Lj.Č.
Komentari (0)