OD CREVA NAM ZAVISI ZDRAVLJE Nutricionista Kukić otkriva da 2 razloga dovode do blokade, a ovo je REŠENJE ZA NADUTOST
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvhappy

Brz tempo života, previše obaveza i premalo vremena, stres, stalna napetost, dovodi do niza neprijatnih simptoma kao što su nadimanje, grčevi, gasovi, bol u stomaku, dijareja ili zatvor.

Ovi simptomi koliko god da ne deluju strašno ili ugrožavajuće, zapravo veoma remete svakodnevno funkcionisanje ovih pacijenata i značajno im smanjuju kvalitet života.

Kako tvrdi nutricionista Strahinja Kukić za K1 TV, ljudi jedu dosta prerađene hrane koju naš organizam ne prepoznaje adekvatno i bakterijama stvara problem na nivou debelog creva. Takođe, problem mogu da budu i različite intolerancije, kao što su na gluten ili mleko i mlečne proizvode.

"Osnovni razlog zašto smo naduti jeste, prema poslednjim istraživanjima, to što unosimo velike količine šećera. Šećer se jako lako vari na nivou tankog creva. S druge strane, kod fruktoze (voćni šećer)  mi imamo jako mali broj kanala za njeno varenje i ona se ne svari dovoljno u tankom crevu i ne može da ode do jetre i onda ode do debelog creva. Tamo je bakterije 'pojedu' i razmnožavaju se, nastaju loše vrste bakterija i gasovi", kaže nutricionista i dodaje da je isti slučaj sa laktozom i glutenom.

Strahinja Kukić objašnjava, kada je reč o intoleranciji na fruktozu, da nije loše uzimati voće jer ono ima dovoljno vlakana. Mala količina voća i šećera ne šteti, posebno ljudima koji su već fizički aktivni. Takođe, voće posle obroka nije preporučljivo jer stvari nepotrebne gasove.

Kod intolerancije na laktozu, možemo da unesemo malo mlečnih proizvoda. Međutim, ako kombinujemo kafu sa mlečnim proizvodima tu se automatski stvara nadutost.

"Kafa blokira enzime za izgradnju mečnih šećera i laktoza odmah u debelo crevo i tamo pravi problem. Ista stvar je i sa glutenom - smanjiti količinu", objašnjava on i dodaje da u trenutku naduosti najbrže rešenje jesu čaj od kima ili komorača.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading