DA LI MED SME DA SE JEDE METALNOM KAŠIKOM Evo šta je istina
U vezi s medom postoji toliko različitih uverenja - od boje, preko naziva, do načina na koji se koristi za potpun efekat
Koliko je med dobar za organizam već dobro znamo. Njegova lekovita svojstva su neverovatna, on je odličan antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imunosistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora.
Ali i u vezi s medom postoji toliko različitih uverenja - od boje, preko naziva, do načina na koji se koristi za potpun efekat.
Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?
Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.
Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.
Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg napravljen je tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu s hranom.
Ali ono što je još važnije jeste sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.
Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu uništiti lekovita svojstva.