MUČI VAS POJAČANA ŽELUDAČNA KISELINA? Rešenje za ovaj problem se nalazi u kuhinji
Dve sveže namirnice
Osim hrane koja može da pogorša gorušicu ima i onih namirnica bogatih vodom, koje mogu da olakšaju ove digestivne probleme.
Krastavac sadrži takozvane proteaze (enzime sa funkcijom cepanja proteina) i pomaže lakšem varenju hranljivih materija bogatih proteinima. Enzimi takođe čiste creva ubijajući bakterije. Pored toga, krastavci spadaju u alkalne namirnice i tako neutrališu kiselinu u organizmu povećanjem pH vrednosti.
Celer se smatra najčudotvornijom hranom koju treba uključiti u borbu protiv refluksa kiseline. Veoma je alkalan i pomaže u neutralizaciji želudačne kiseline jer je sposoban da balansira pH nivo organizma. Ispijanje čaše čistog soka od celera svakog jutra na prazan stomak obnavlja žlezde u želucu, koje proizvode hlorovodoničnu kiselinu. Postoje neotkrivene podgrupe mineralnih soli u soku celera koje doprinose ovom procesu i obezbeđuju proizvodnju hlorovodonične kiseline, što zauzvrat znači da bakterije mogu da se unište. Vremenom, sposobnost soka od celera da pomogne u obnavljanju proizvodnje hlorovodonične kiseline i žuči, „ubije“ dovoljno bakterija, izbaci dovoljno toksina i pospešuje zarastanje jetre i želuca, što znači da može da pomogne u lečenju refluksa kiseline.