SIROTINJSKO JELO Evo zašto se za Praznik rada po običaju jede pasulj
Pasulj je u Evropu stigao u 16. veku. Đanbatista Barpo je u knjizi "Užici poljoprivrede i sela" naveo da je ova namirnica posebno zdrava za bubrege i slezinu.
Pasulj je takođe bio popularan na dvoru. Kada se Katarina Mediči udala za Henrija II, dovela je sa sobom nekoliko kuvara i "uvela" pasulj u francusku kuhinju.
Bivši američki predsednik Ulises S. Grant zahtevao je da se njegovo omiljeno jelo – pečeni pasulj – posluži na njegovoj inauguraciji 1868. godine. Ipak, pasulj su uglavnom konzumirali sirotinja, pa je nazvana "siromašnom" hranom. U Sjedinjenim Državama tokom Velike depresije podsticana je konzumacija pasulja jer je bogat proteinima i odlična je zamena za meso, prenosi Klik.
Energetska vrednost 100 grama pasulja je 333 kalorije, od čega 60 odsto čine ugljeni hidrati. Posle jedne porcije radnici su bili spremni za naporan i dugotrajan rad. Ova hrana se obično deli ljudima kao simbol prave radničke hrane.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (1)
Aleks
01.05.2023 18:27
Ima se - može se .