DA LI SU AMBICIOZNI OTAC I MAJKA UPROPASTILI KOSTU "Monstrum se rađa", psiholog Jagodić otkriva da su roditelji napravili stravičnu grešku
Foto: Privatna arhiva

Nezapanćen zločin u školi u Beogradu u kojoj je dečak K.K. ubio osmoro vršnjaka, čuvara, a ranio nastavnicu istorije i petoro učenika, potresao je ceo svet! Ovo je veoma delikatan slučaj i prvi u Srbiji, te treba biti oprezan i slušati savete stručnih lica kada je u pitanju saopštavanje ovih informacija deci.

Šta je nateralo nočigled mirnog i uspešnog đaka, koji je prilikom hapšenja za sebe da je "psihopata i da treba da se smiri" da počini ovakav krvavi pir pitanje je na koje za sada niko nema odgovor.

Kosta K. trenutno se nalazi na psihijatrijskoj opservaciji, gde će nakon ispitivanja tim psihijatara dati procenu njegovog mentalnog stanja.

Psiholog Ljiljana Jagodić za portal Alo! kaže da se na osnovu načina na koji je K.K. počinio zločin govori da se radi o detetu kod kojeg je evidentno odsustvo sistema vrednosti. Doktorka navodi da uzrok šta je dečaka dovelo u stanje da počini ovako strašan zločin nešto na čemu će raditi timovi lekara u narednom periodu.

"Međutim, na osnovu surovosti sa kojom je dečak izvršio zločin može se zaključiti da mu ljudski život ne znači ništa, pa se najverovatnije radi o genetskom poremećaju, socijopatskom ili psihopatskom poremećaju", kaže doktorka Ljiljana.

Prema njenim rečima činjenica da su roditelji K.K. bili akademski građani, majka profesor na fakultetu, a otac lekar, dobrog materijalnog stanja ne utiče mnogo na činjenicu da dečak postane hladnokrvni ubica .

"Roditelji su krivi u meri zanemarivanja, što ne znači da nisu ništa preduzeli u smislu njegovog lečenja, ali očigledno na pogrešan način. Nisu adekvatno odgovarali na njegove signale. Nemoguće je sa nisu primetili da sa detetom nešto nije u redu, ali nisu mogli da se izbore sa tim. Ne treba sad sve svaliti na oca i majku", kaže naš psiholog. 

Ona smatra da je ceo sistem zakazao kad se radi o ovom slučaju jer na decu pored roditelja, najviše utiču učitelji i nastavnici svojim sistemom vrednost.

Psiholog smatra da je dečak ovim postupkom najverovatnije želeo da privuče pažnu na sebe. Verovatno je imao potrebu da izađe iz senke i da bude primećen, a to je mogao ako napravi samo nešto ovako ekstremno.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading